Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Дољевцу уз подршку Европске уније почела доградња водовода

rssBookmark and Share

Дољевац 04.07.2019. Јужна Србија Инфо

У Општини Дољевац су уз подршку Европске уније (ЕУ) преко развојног програма ЕУ ПРО почели радови на доградњи система водоснабдевања „Пуста река“ како би се омогућило да сви становници и становнице дољевачких насеља Малошиште, Белотинац, Чапљинац и Клисура имају приступ исправној води за пиће.

У Дољевцу уз подршку Европске уније почела доградња водовода

 „Захваљујући ЕУ, реализацијом овог пројекта чисту пијаћу воду ће добити око 5.000 људи у четири села,а поред тога повезаћемо се и са нишким водоводним системом и уколико буде потребно, моћићемо да обезбедимо додатне количине воде и за Град Ниш“, рекао је председник општине Горан Љубић. По његовим речима у плану за наредни период је да се у потуности реши проблем водоснабдевања и цела територија општине буде покривена водоводном мрежом.

 „Спровођењем укупно 37 пројеката локалне инфраструктуре Европска унија доприноси бољем квалитету живота становништва кроз унапређење комуналне инфраструктуре, као што је пројекат у Дољевцу, али и побољшање услова у културним и спортским установама, школама и вртићима“, рекла је Оливера Костић, менаџерка програма EU PRO.

Оливера Костић је нагласила да се у Дољевцу спроводи још један важан пројекат, а то је израда техничке документације за пословну зону у Малошишту чиме се стварају услови за побољшање пословног окружења, али и побољшање животног стандарда становника овог краја.

Радови вредности око 270.000 евра, од чега ЕУ улаже 150.000 евра, а општина Дољевац око 120.000 евра, подразумевају доградњу 2.460 метара система за водоснабдевање те његово повезивање са нишким водоводним системом (НИВОС).

Кроз активности усмерене на примену принципа доброг управљања, које се спроводе у партнерству са програмом Swiss PRO који подржава Влада Швајцарске, биће донет и усвојен Правилник о условима и начину прикључења на водоводни систем које ће примењивати јавно предузеће за водоснабдевање.

Рок за завршетак радова које изводи фирма МДС Инжењеринг из Ниша, изабрана у поступку јавне набавке која је спровела општина Дољевац, је 150 дана.

Пројекат „Повезивање система за водоснабдевање „Пуста река“ са Нишким водоводним ссистемом (НИВОС)“ финансира Европска унија у партнерству са Владом Републике Србије преко програма EU PRO. Комплементарне активности пројекта које се односе на примену принципа доброг управљања спроводе се у сарадњи са програмом Swiss PROкоји подржава Влада Швајцарске.

Активности EU PRO-а, програма који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са укупно 25 милиона евра. Програм има за циљ да допринесе повећању конкурентности микро и малих предузећа, побољшању пословног окружења и унапређењу социјалне кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

Коментара: 0


#   Дољевац   водовод   изградња   председник општине   Горан Љубић   јавне набавке   Пуста река
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима