Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Doljevcu uz podršku Evropske unije počela dogradnja vodovoda

rssBookmark and Share

Doljevac 04.07.2019. Južna Srbija Info

U Opštini Doljevac su uz podršku Evropske unije (EU) preko razvojnog programa EU PRO počeli radovi na dogradnji sistema vodosnabdevanja „Pusta reka“ kako bi se omogućilo da svi stanovnici i stanovnice doljevačkih naselja Malošište, Belotinac, Čapljinac i Klisura imaju pristup ispravnoj vodi za piće.

U Doljevcu uz podršku Evropske unije počela dogradnja vodovoda

 „Zahvaljujući EU, realizacijom ovog projekta čistu pijaću vodu će dobiti oko 5.000 ljudi u četiri sela,a pored toga povezaćemo se i sa niškim vodovodnim sistemom i ukoliko bude potrebno, moćićemo da obezbedimo dodatne količine vode i za Grad Niš“, rekao je predsednik opštine Goran Ljubić. Po njegovim rečima u planu za naredni period je da se u potunosti reši problem vodosnabdevanja i cela teritorija opštine bude pokrivena vodovodnom mrežom.

 „Sprovođenjem ukupno 37 projekata lokalne infrastrukture Evropska unija doprinosi boljem kvalitetu života stanovništva kroz unapređenje komunalne infrastrukture, kao što je projekat u Doljevcu, ali i poboljšanje uslova u kulturnim i sportskim ustanovama, školama i vrtićima“, rekla je Olivera Kostić, menadžerka programa EU PRO.

Olivera Kostić je naglasila da se u Doljevcu sprovodi još jedan važan projekat, a to je izrada tehničke dokumentacije za poslovnu zonu u Malošištu čime se stvaraju uslovi za poboljšanje poslovnog okruženja, ali i poboljšanje životnog standarda stanovnika ovog kraja.

Radovi vrednosti oko 270.000 evra, od čega EU ulaže 150.000 evra, a opština Doljevac oko 120.000 evra, podrazumevaju dogradnju 2.460 metara sistema za vodosnabdevanje te njegovo povezivanje sa niškim vodovodnim sistemom (NIVOS).

Kroz aktivnosti usmerene na primenu principa dobrog upravljanja, koje se sprovode u partnerstvu sa programom Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske, biće donet i usvojen Pravilnik o uslovima i načinu priključenja na vodovodni sistem koje će primenjivati javno preduzeće za vodosnabdevanje.

Rok za završetak radova koje izvodi firma MDS Inženjering iz Niša, izabrana u postupku javne nabavke koja je sprovela opština Doljevac, je 150 dana.

Projekat „Povezivanje sistema za vodosnabdevanje „Pusta reka“ sa Niškim vodovodnim ssistemom (NIVOS)“ finansira Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO. Komplementarne aktivnosti projekta koje se odnose na primenu principa dobrog upravljanja sprovode se u saradnji sa programom Swiss PROkoji podržava Vlada Švajcarske.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Komentara: 0


#   Doljevac   vodovod   izgradnja   predsednik opštine   Goran Ljubić   javne nabavke   Pusta reka
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima