Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Душан Милисављевић: Држава адекватно одговорила у прихвату миграната

rssBookmark and Share

Прешево 10.07.2015. Белами

Посланик Демократске странке Душан Милисављевић рекао је данас да је Србија адекватно одговорила у случају ванредне ситуације и великог прилива миграната обезбедивши им врло пристојан прихват у Прешеву.

Фото: Фејсбук
Фото: Фејсбук

Милисављевић је са страначком колегиницом Аидом Ћоровић посетио јуче Прихватни центар у Прешеву желећи да лично види како је држава реаговала у ситуацији када велики прилив миграната који, како каже Милисављевић, траже спас бежећи из ратом захваћених подручја.

“Желим да похвалим рад жандармерије, припаднике полиције који су претежно из Ниша и стационирани су у Прихватном центру, здравствене раднике Војне болнице из Ниша и других који су агажовани у овом послу”, казао је Милисављевић.

Он је рекао да жандармерија проверава мигранте да ли можда носе оружје, затим их полиција региструје и онда они одлазе на здрваствене прегледе.

“Указује им се прва помоћ, то су углавном повреде од дугог ходања, главобоље, колапси, проширене вене”, прецизирао је Милисављевић, који је лекар по струци и професор на Медицинском факултету у Нишу.

Милисављевић каже да би можда требало у Центру опремити комјутером и људством још неки пријемни пункт за евидентирање пристиглих, како се не би стварала непотребна гужва.

Према његовим речима, у Центру азиланти добијају пакете Црвеног крста, ту је и УНХЦР, добијају потребне папире и могу да наставе пут.

Милисављевић је указао да је здравствено збрињавање важно, јер они могу бити носиоци потенцијалног ризика за себе и друге, у земљама кроз које пролазе и зато терен на којем мигранти бораве треба да буде хигијенски третиран.

Он претпоставља да епидемиолози имају то у виду.

Милисављевић је рекао да се очекује и даље прилив миграната и оних који траже азил и да то мора да буде задатак свих, јер решење тог проблема није у подизању зида, већ је решење да се тим људима помогне.

Милисављевић је такође ракао да је у Прешеву посетио болницу и породилиште које треба ускоро да почне да ради, које је завршено и опремљено најсавременијом опремом.

У два наврата на конкурс се није јавио ниједан гинеколог, а на специјализацији су тренутно две Албанке и једна Српкиња.

До завршетка њихове специјализације породилиште ће радити уз помоћ Министарства здравља и локалне самоуправе, па ће жене са тог подручја моћи да се порађају у Прешеву, а не у Врању, напоменуо је Милисављевић.


#     Душан Милисављевић   полиција   Прешево   жандармерија   држава   мигранти   одговорност   прва помоћ   прихватни центар
@dusanorldusan @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима