Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Џакови из Лесковца за угрожена подручја

rssBookmark and Share

Лесковац 21.05.2014. РТС

На обалама Саве, Дрине, Млаве се ових дана песком пуне џакови како би се градови и електр-енергетска постројења одбранили. Већина њих стиже из Лесковца одакле је до сада испоручено преко 900.000 џакова

Џакови из Лесковца за угрожена подручја

Готово четвртину од тог броја је донирало лесковачко предузеће "Бане комерц".

Из Лесковца испоручено преко 900.000 џакова за одбрану обала Саве, Дрине, Млаве.

Готово четвртину од тог броја је донирало лесковачко предузеће "Бане комерц". Ради се без прекида. Машине се не гасе, а преко две стотине радника не стају. За пет дана одавде је изашло скоро милион врећа за песак. Овде кажу да је то њихова обавеза у тешкој ситуацији  за Србију.

"Није нам тешко. Свесни смо да смо овде потребнији него тамо. Тим људима тамо треба стална испорука у џаковима. Свесни смо да тако мора и то је то", каже Немања Антанасијевић, радник "Бане комерца" у Лесковцу.

"Свом паром радимо. Само да би помогли људима који су у врло тешкој ситуацији. Стварно  саосећамо са њиховим проблемима и врло радо бисмо били тамо, али ипак овде смо потребнији", каже Бранкица Димитријевић, радница "Бане комерца" у Лесковцу.

Предузеће "Бане комерц" из Лесковца све своје капацитете усмерио је ка потребама ванредне ситуације. Извоз је прекинут, сви други производи од полипропилена за сада чекају. Страни партнери имају разумевања. Приоритет су, кажу, џакови где год су потребни у земљи.

Директор производње "Бане комерц" Бојан Ђорђевић каже да је ова компанија 90 одсто извозно оријентисана.

"Извози се у Грчку, Италију, Пољску, Немачку. Три до шест месеци наредних наша производња је резервисана, али стицајем околности све је сада усмерено ка домаћем тржишту и производњи врећа за песак", додаје Ђорђевић.

Ургентно одавде је ка Шапцу још у петак отишло 100.000 џакова. Још 135.000 врећа је донирао власник овог предузећа који је у сталном контакту са надлежнима у Републици како би испоруке стигле где је најпотребније.

"Излазимо свима у сусрет. Рачуни иду, није битно колико се чека наплата битно је само да људима помогнемо и одбранимо Србију од ових поплава које су је задесиле", каже Бојан Димитријевић.

Шабац, Пожаревац, Смедерево, Нови Сад, а џакови крећу и за Београд. Најважније је да их има  довољно, јер дневно одавде изађе 150. 000 комада. За пуњење магацина, кажу, биће времена.


#   Лесковац   поплава     Бане комерц     угрожени   поплава 2014   Нови Сад   Бојан Ђорђевић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима