Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Džakovi iz Leskovca za ugrožena područja

rssBookmark and Share

Leskovac 21.05.2014. RTS

Na obalama Save, Drine, Mlave se ovih dana peskom pune džakovi kako bi se gradovi i elektr-energetska postrojenja odbranili. Većina njih stiže iz Leskovca odakle je do sada isporučeno preko 900.000 džakova

Džakovi iz Leskovca za ugrožena područja

Gotovo četvrtinu od tog broja je doniralo leskovačko preduzeće "Bane komerc".

Iz Leskovca isporučeno preko 900.000 džakova za odbranu obala Save, Drine, Mlave.

Gotovo četvrtinu od tog broja je doniralo leskovačko preduzeće "Bane komerc". Radi se bez prekida. Mašine se ne gase, a preko dve stotine radnika ne staju. Za pet dana odavde je izašlo skoro milion vreća za pesak. Ovde kažu da je to njihova obaveza u teškoj situaciji  za Srbiju.

"Nije nam teško. Svesni smo da smo ovde potrebniji nego tamo. Tim ljudima tamo treba stalna isporuka u džakovima. Svesni smo da tako mora i to je to", kaže Nemanja Antanasijević, radnik "Bane komerca" u Leskovcu.

"Svom parom radimo. Samo da bi pomogli ljudima koji su u vrlo teškoj situaciji. Stvarno  saosećamo sa njihovim problemima i vrlo rado bismo bili tamo, ali ipak ovde smo potrebniji", kaže Brankica Dimitrijević, radnica "Bane komerca" u Leskovcu.

Preduzeće "Bane komerc" iz Leskovca sve svoje kapacitete usmerio je ka potrebama vanredne situacije. Izvoz je prekinut, svi drugi proizvodi od polipropilena za sada čekaju. Strani partneri imaju razumevanja. Prioritet su, kažu, džakovi gde god su potrebni u zemlji.

Direktor proizvodnje "Bane komerc" Bojan Đorđević kaže da je ova kompanija 90 odsto izvozno orijentisana.

"Izvozi se u Grčku, Italiju, Poljsku, Nemačku. Tri do šest meseci narednih naša proizvodnja je rezervisana, ali sticajem okolnosti sve je sada usmereno ka domaćem tržištu i proizvodnji vreća za pesak", dodaje Đorđević.

Urgentno odavde je ka Šapcu još u petak otišlo 100.000 džakova. Još 135.000 vreća je donirao vlasnik ovog preduzeća koji je u stalnom kontaktu sa nadležnima u Republici kako bi isporuke stigle gde je najpotrebnije.

"Izlazimo svima u susret. Računi idu, nije bitno koliko se čeka naplata bitno je samo da ljudima pomognemo i odbranimo Srbiju od ovih poplava koje su je zadesile", kaže Bojan Dimitrijević.

Šabac, Požarevac, Smederevo, Novi Sad, a džakovi kreću i za Beograd. Najvažnije je da ih ima  dovoljno, jer dnevno odavde izađe 150. 000 komada. Za punjenje magacina, kažu, biće vremena.


#   Leskovac   poplava     Bane komerc     ugroženi   poplava 2014   Novi Sad   Bojan Đorđević
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima