Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ЕУ жели повезати нишки и мостарски аеродром

rssBookmark and Share

Ниш 09.09.2012. Autor: SEEbiz / Al-Jazeera Balkans

У Централној Србији, први аеродром који пар милиона грађана ове регије има на располагању јесте онај у Београду, на два-три сата вожње.

ЕУ жели повезати нишки и мостарски аеродром

За милион ходочасника у Међугорје, најближи аеродроми су Сплит и Дубровник на, такођер, три сата вожње аутобусом. Србију и Босну и Херцеговину није, досад, превише занимала могућност кориштења аеродрома у Нишу и Мостару. Али, Европску унију јесте. И Брисел жели финансирати повезивање аеродрома попут нишког и мостарског са регијом и Европом.

Љекар нишког Клиничког центра, ортопед Горан Видић, један је од путника са нишког аеродрома Константин Велики.

Иако из Ниша може летјети само до Подгорице, а одатле до неколико европских дестинација, доктор Видић каже да је предност таквих летова у односу на оне из Београда огромна.

"Штеди се цео дан у повратку, још један, то је два дана. Карта је свакако јефтинија, али оно што је малтретирање, губитак времена, то не може да надокнади ниједна цена. Да не причам о томе што идете колима, кола паркирате, неко вам то чува или не за неки новац, тако да је све то скупље и све је веће малтретирање."

Једини свакодневни лет са нишког аеродрома, онај до Подгорице, финансијски помаже град Ниш који откупљује дио авиокарата како би црногорски Монтенегро Аирлинес уопће летио из овог града. Градска власт најављује да ће наставити помагати нишки аеродром, који ће за увођење нових авиолинија добити помоћ и Европске уније.

Драган Бугариновић, директор аеродрома "Константин Велики" каже да је овај аеродром укључен у ИПА пројект повезивања регионалних аеродрома.

"У пројекат су укључени аеродроми Бари, Трст, Мостар и Ниш, као прва линија креће линија Трст-Мостар, а са аеродрома Ниш од априла следеће године ће бити директна линија до Трста", рекао је Бугариновић.

Он тврди да је помоћ регионланим аеродромима неопходна. Нишки аеродром је ове године уз субвенциониране летове успио повећати број путника за 20 посто у односу на претходну годину, а бројку од 25.000 путника годишње свакако ће додатно увећати.


#   Ниш   ЕУ   Цар Константин Велики   аеродром   Драган Бугариновић   градска власт   Горан Видић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима