Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Фајзерова вакцина ће стизати на недељном нивоу, до краја фебруара нормализација испорука

Bookmark and Share

27.01.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Директор фармацеутског удружења "Иновиа" Бојан Тркуља наводи за РТС да Фајзерова вакцина стиже у Србију на недељном нивоу. Истиче да је било кашњења, али да ће до краја фебруара бити испорука по динамици која је била и планирана.

Фајзерова вакцина ће стизати на недељном нивоу, до краја фебруара нормализација испорука

Бојан Тркуља је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, навео да ће вакцине које долазе из фармацеутских компанија које су чланице Удружења стизати у Србију континуирано.

"Када су конкретно у питању вакцине које долазе из удружења чији сам ја председник – дакле из иновативних фармацеутских компанија, те вакцине ће стизати континуирано. Дакле, Фајзерова вакцина стиже на недељном нивоу. Чињеница је да је у претходном периоду количина била нешто снижена, али исто тако, тачно је да ћемо већ за две недеље удвостручити количине које ће долазити у нашу земљу, тако да ће до краја фебруара бити испорука по оној некој динамици која је била и планирана. Очекујемо и да ће са другима бити исто тако", наводи Тркуља.

Коментаришући кашњења у дистрибуцији, гост Јутарњег дневника објашњава да производња тако једног компликованог медицинског производа као што је вакцина, а поготово модерних вакцина које се занивају на биотехнолошким процесима, са собом носи потенцијалне флуктуације.

"Било је потребно за кратко време стићи пре свега до безбедне, а затим и до ефикасне вакцине у огромним количинама", наводи Тркуља. 

Подсећа да су неке од најразвијенијих земаља света инвестирале у развој и производњу тих вакцина, а међу њима је и Србија. 

"У складу са могућностима које ми имамо као релативно мала земља и ми смо инвестирали у развој вакцина кроз Ковакс програм и то је оно што нам даје гаранцију да ћемо заиста бити једна од приоритетних земаља оног момента када те вакцине у које смо инвестирали буду долазиле на тржиште", наводи гост Јутарњег дневника. 

Победа над короном могућа само уз колективни имунитет 

Наводи да је процес вакцинације у Србији почео изразито јаким темпом и истакао да је јако битно наставити процес имунизације грађана у Србији јер, како каже, нема изласка из корона кризе док год довољан број људи не стекне имунитет на коронавирус.

"Морамо да будемо свесни да нема изласка из ове кризе док се не постигне довољан број имунитета у популацији, било кроз то што ће већина људи да се зарази и прележи ову болест, што је гора варијанта или у бољој варијанти да тај имунитет стекнемо кроз вакцинацију. У том смислу бројеве које видимо у првих месец дана су врло охрабрујући и мислим да наша земља иде у добром правцу што се тиче тога тиче", оцењује гост Јутарњег дневника.

Истиче да је најважније да не дође до застоја у вакцинацији.

"Битно је да у сваком моменту постоји довољна количина вакцине да би према плану који је урађен од стране Института 'Батут' могло континуирано да се врши вакцинисање оних група становништва које су приоритетне према редоследу. У том смислу ја мислим да нам оно што је до сада урађено, што је до сада обезбеђено даје сигурност да ће тај процес тећи несметано захваљујући количинама вакцина које су већ пристигле у нашу земљу", закључио је Тркуља.


#   РТС   вакцинација   Коронавирус   Фајзер вакцина
@rts_vesti @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима