Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Форум напредних технологија: Вучић и Брнабић најавили долазак у Ниш

rssBookmark and Share

Ниш 25.10.2018. Јужна Србија Инфо

Четврти Форум напредних технологија одржаће се у Официрском дому у Нишу од 6. до 8. новембра. Према речима Михајла Здравковића, градског већника и председника радног тима овогодишњег форума, циљ ове манифестције је мапирање Ниша као града напредних технологија. Гостујући на ТВ Пинк, председник Александар Вучић најавио је свој долазак, као и премијерке Ане Брнабић.

Форум напредних технологија: Вучић и Брнабић најавили долазак у Ниш

„Желимо да промовишемо циљеве за које смо се залагали претходних година, да те циљеве ревидирамо са нашим партнерима и стручњацима кроз панеле који ће се одржавати сва три дана, као и да привредни субјекти који послују на територији нашег града виде шта је то што могу да очекују, али и да ми чујемо од њих шта је то што они раде. Поред тога, желимо да незапосленима током трећег дана пружимо могућност да пронађу запослење у компанијама које ће потраживати раднике“, каже Здравковић и додаје како очекује да компаније у оквиру сајамске поставке прикажу своја најновија решења и производе, као и да се дефинишу циљеви за наредне године у области напредних технологија.

Према речима Александра Милићевића, директора Регионалне привредне коморе Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа, форум еволуира из године у годину, а у складу са тим се и град отвара у том смеру.

„Долазе нове компаније које развијају нове технологије, а ове године форум треба да добије национални значај. Томе у прилог говори и чињеница да ће на отварању форума бити представника републичких органа на највишем нивоу, а очекујемо да ће их бити и током целе манифестације. Такође, присуствоваће и представници великих компанија“, каже Милићевић и додаје да ће на панелима бити доста учесника како из земље, тако и из иностранства, све у циљу повећаног запошљавања и бољих резултата у привреди и економији. Поред тога, треба радити и на повећању квалитетне радне снаге и побољшању конкурентности како би једна компанија која послује у Нишу била што успешнија, додаје он.

Раст у области напредних технологија огледа се у броју компанија, повећаном обиму послова и извозу, али неминовно тај раст прати и већи број запослених, каже Бобан Матић, директор Националне службе за запошљавање – филијала Ниш.

„Људски ресурси су најбитнији фактор за напредовање у било којој области, па је из тог разлога саставни део форума и специјализовани сајам запошљавања. Ту ће на једном месту бити образовне институције Града Ниша и привреда. Треба видети које су то потребе привреде, какав је технолошки развој у свету и да ли наш образовни систем може да прати трендове у напредним технологијама“, прича Матић и додаје да ће компаније које буду учествовале у форуму показати потребу за кадром који им је неопходан како би наставили свој раст и развој.

„То је прилика за све незапослене Нишлије, али и оне који већ раде, да предају молбе жељеним компанијама и да евентуално дођу до посла. Такође, тог дана ће бити и специјализовани сајам професионалне оријентације на коме ће учествовати све еминентне школе и факултети са територије нашег града, који школују кадар способан да се носи са технолошким развојем у свету“, најављује Матић.

Према његовим речима, Сајам професионалне оријентације прилика је да ученици завршних разреда основних и средњих школа на једном месту виде чиме то располаже град, у којим средњим и високим школама, али и факултетима могу да стекну формално образовање, али оно што је најбитније – да то своје образовање примене у компанијама које раде у Нишу. Најбитније је, каже Матић, да млади остану да раде у граду, а да буду конкурентни на светском тржишту.

На претходна три сајма која су одржана у оквиру Форума напредних технологија највише су се тражили електронци, машинци, стручњаци из ИТ сектора и сви они који имају посебне сертификате за посебне вештине и знања из машинства, електронике и медицине.

Панели који ће се одржавати сва три дана треба да покажу шта су трендови у области дигитализације, где су Ниш и Србија тренутно позиционирани, али и да охрабри компаније да користе високотехнолошка решења у свом пословању.

Форум ће пратити и изложба „Ниш, град електронике кроз време“, представљање монографије „Ниш – град напредних технологија“, као и традиционална додела награда у области напредних технологија за најуспешнију компанију, најбољим студентима и младим предузетницима из ове облести.

Постхумно ће бити додељена награда за најуспешнијег стручњака у региону у области напредних технологија професору Горану Ђорђевићу за допринос развоју напредних технологија.

Коментара: 0


#   Ниш   Александар Вучић   образовање   Михајло Здравковић   Ана Брнабић   Бобан Матић   Регионална привредна комора   Сајам запошљавања   Форум напредних технологија   људски ресурси   ИТ сектор
@avucic @anabrnabic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима