Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Forum naprednih tehnologija: Vučić i Brnabić najavili dolazak u Niš

rssBookmark and Share

Niš 25.10.2018. Južna Srbija Info

Četvrti Forum naprednih tehnologija održaće se u Oficirskom domu u Nišu od 6. do 8. novembra. Prema rečima Mihajla Zdravkovića, gradskog većnika i predsednika radnog tima ovogodišnjeg foruma, cilj ove manifestcije je mapiranje Niša kao grada naprednih tehnologija. Gostujući na TV Pink, predsednik Aleksandar Vučić najavio je svoj dolazak, kao i premijerke Ane Brnabić.

Forum naprednih tehnologija: Vučić i Brnabić najavili dolazak u Niš

„Želimo da promovišemo ciljeve za koje smo se zalagali prethodnih godina, da te ciljeve revidiramo sa našim partnerima i stručnjacima kroz panele koji će se održavati sva tri dana, kao i da privredni subjekti koji posluju na teritoriji našeg grada vide šta je to što mogu da očekuju, ali i da mi čujemo od njih šta je to što oni rade. Pored toga, želimo da nezaposlenima tokom trećeg dana pružimo mogućnost da pronađu zaposlenje u kompanijama koje će potraživati radnike“, kaže Zdravković i dodaje kako očekuje da kompanije u okviru sajamske postavke prikažu svoja najnovija rešenja i proizvode, kao i da se definišu ciljevi za naredne godine u oblasti naprednih tehnologija.

Prema rečima Aleksandra Milićevića, direktora Regionalne privredne komore Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga, forum evoluira iz godine u godinu, a u skladu sa tim se i grad otvara u tom smeru.

„Dolaze nove kompanije koje razvijaju nove tehnologije, a ove godine forum treba da dobije nacionalni značaj. Tome u prilog govori i činjenica da će na otvaranju foruma biti predstavnika republičkih organa na najvišem nivou, a očekujemo da će ih biti i tokom cele manifestacije. Takođe, prisustvovaće i predstavnici velikih kompanija“, kaže Milićević i dodaje da će na panelima biti dosta učesnika kako iz zemlje, tako i iz inostranstva, sve u cilju povećanog zapošljavanja i boljih rezultata u privredi i ekonomiji. Pored toga, treba raditi i na povećanju kvalitetne radne snage i poboljšanju konkurentnosti kako bi jedna kompanija koja posluje u Nišu bila što uspešnija, dodaje on.

Rast u oblasti naprednih tehnologija ogleda se u broju kompanija, povećanom obimu poslova i izvozu, ali neminovno taj rast prati i veći broj zaposlenih, kaže Boban Matić, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje – filijala Niš.

„Ljudski resursi su najbitniji faktor za napredovanje u bilo kojoj oblasti, pa je iz tog razloga sastavni deo foruma i specijalizovani sajam zapošljavanja. Tu će na jednom mestu biti obrazovne institucije Grada Niša i privreda. Treba videti koje su to potrebe privrede, kakav je tehnološki razvoj u svetu i da li naš obrazovni sistem može da prati trendove u naprednim tehnologijama“, priča Matić i dodaje da će kompanije koje budu učestvovale u forumu pokazati potrebu za kadrom koji im je neophodan kako bi nastavili svoj rast i razvoj.

„To je prilika za sve nezaposlene Nišlije, ali i one koji već rade, da predaju molbe željenim kompanijama i da eventualno dođu do posla. Takođe, tog dana će biti i specijalizovani sajam profesionalne orijentacije na kome će učestvovati sve eminentne škole i fakulteti sa teritorije našeg grada, koji školuju kadar sposoban da se nosi sa tehnološkim razvojem u svetu“, najavljuje Matić.

Prema njegovim rečima, Sajam profesionalne orijentacije prilika je da učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola na jednom mestu vide čime to raspolaže grad, u kojim srednjim i visokim školama, ali i fakultetima mogu da steknu formalno obrazovanje, ali ono što je najbitnije – da to svoje obrazovanje primene u kompanijama koje rade u Nišu. Najbitnije je, kaže Matić, da mladi ostanu da rade u gradu, a da budu konkurentni na svetskom tržištu.

Na prethodna tri sajma koja su održana u okviru Foruma naprednih tehnologija najviše su se tražili elektronci, mašinci, stručnjaci iz IT sektora i svi oni koji imaju posebne sertifikate za posebne veštine i znanja iz mašinstva, elektronike i medicine.

Paneli koji će se održavati sva tri dana treba da pokažu šta su trendovi u oblasti digitalizacije, gde su Niš i Srbija trenutno pozicionirani, ali i da ohrabri kompanije da koriste visokotehnološka rešenja u svom poslovanju.

Forum će pratiti i izložba „Niš, grad elektronike kroz vreme“, predstavljanje monografije „Niš – grad naprednih tehnologija“, kao i tradicionalna dodela nagrada u oblasti naprednih tehnologija za najuspešniju kompaniju, najboljim studentima i mladim preduzetnicima iz ove oblesti.

Posthumno će biti dodeljena nagrada za najuspešnijeg stručnjaka u regionu u oblasti naprednih tehnologija profesoru Goranu Đorđeviću za doprinos razvoju naprednih tehnologija.


#   Niš   Aleksandar Vučić   obrazovanje   Mihajlo Zdravković   Ana Brnabić   Boban Matić   Regionalna privredna komora   Sajam zapošljavanja   Forum naprednih tehnologija   ljudski resursi   IT sektor
@avucic @anabrnabic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima