Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Drugi Forum naprednih tehnologija održaće se 15. i 16. novembra u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 11.11.2016.

Drugi Forum naprednih tehnologija održaće se 15. i 16. novembra u Oficirskom domu u Nišu, najavljeno je na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru.

reformnis
reformnis

Drugi Forum prilika je da se kroz izložbe i panele prikažu dostignuća naprednih tehnologija, rečeno je na konferenciji. U okviru Foruma održaće se i sedmi ICT forum, koji organizuje Regionalna privredna komora Niš, kao i sajam zapošljavanja u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

„Ideja Foruma je prezentacija privrednih, naučno-obrazovnih i ekonomskih potencijala grada Niša u oblasti naprednih tehnologija. Cilj je upoznavanje firmi i institucija, kao i upoznavanje IT sektora i obrazovnog sistema, kako bi se obrazovanje prilagodilo potrebama IT tržišta“, rekao je član Gradskog veća Niša Mihajlo Zdravković.

Okupljenim novinarima se obratio i pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, Sava Savić.

„Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija izradilo je strategiju razvoja industrija informacionih tehnologija kojom je predviđeno jačanje start-up ekosistema i u manjim i većim gradovima. Jedan ovakav Forum, koji okuplja privredu, IT sektor, industriju i obrazovanje jeste šansa za razmenu znanja i iskustva, i za zapošljavanje novog kadra. Potrebe Evropske unije do 2020. godine pokazuju da će biti mesta za 900.000 IT stručnjaka, a u Srbiji između 50.000 i 100.000. Resorno ministarstvo spremno je da, kroz programe okrenute ka iskorišćavanju kapaciteta naučno-tehnoloških parkova, jačanju kadrovskih kapaciteta, podršci obrazovnom sektoru, uvođenju poreskih olakšica za nove kompanije, podrži jačanje cele IT zajednice“, rekao je pomoćnik ministra Savić.

„Forum naprednih tehnologija – potencijali grada Niša“ predstavlja početak realizacije ideje mapiranja Niša kao centra naprednih tehnologija.

„U domenu IKT na teritoriji Niša i regiona postoji više od 1000 zaposlenih u 200 uspešnih firmi, koje su u 2015. godini ostvarile prihod od preko 30.000.000 evra. Postoji, međutim, mnogo više firmi čiji razvoj zavisi od informaciono-komunikacionih tehnologija, pa će ovaj Forum biti prilika da takve firme dobiju sve neophodne informacije iz ovih oblasti“, rekao je predstavnik Regionalne privredne komore Niš Zoran Marković.

Medijima su se obratili i dekan Elektronskog fakulteta u Nišu Dragan Janković i predstavnik Klastera naprednih tehnologija NiCat i kompanije Photon optronics Rade Nikolov.

Razlozi za pokretanje projekta Foruma naprednih tehnologija leže u činjenici da nema jasne slike o razvojnim i investicionim kapacitetima i mogućnostima Niša i stepenu razvijenosti sektora naprednih tehnologija, kako u lokalnoj sredini tako i na nacionalnom i regionalnom nivou.

Organizatori Foruma naprednih tehnologija su Grad Niš i partneri: Regionalna privredna komora Niš, Nacionalna služba za zapošljavanje, Elektronski fakultet u Nišu i Niški klaster naprednih tehnologija NICAT.


#   Niš   obrazovanje   Mihajlo Zdravković   Elektronski fakultet   Zoran Marković   Regionalna privredna komora   oficirski dom   Privredna komora   Dragan Janković   Sajam zapošljavanja   Ministarstvo trgovine   Forum naprednih tehnologija   IT sektor
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima