Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Град Лесковац подиже кредит од 350 милиона динара

rssBookmark and Share

Лесковац 29.01.2015. Југмедиа, Јужна Србија Инфо

Град Лесковац задужиће се ове године подизањем кредита од 350 милиона динара за реализацију капиталних инфраструктурних пројеката.
Пројекти у вредности од 230 милиона ће се реализовати преко Дирекције за урбанизам и изградњу, Стамбене агенције (40 милиона), а 70 милиона ће ићи преко АЛЕР-а.

Град Лесковац подиже кредит од 350 милиона динара

Начелник Управе за финансије Далибор Тричковић каже да ће се новац потрошити за завршетак важних инфраструктурних објеката, адаптацију школских ојеката и терена, као и за обнављање постојеће и набавке нове опреме за побољшање ефикасности рада јавно комуналних предузећа.

Пројекти ће се реализовати преко Дирекције за урбанизам и изградњу, која ће добити 230 милиона, затим, Стамбене агенције на чији ће рачун бити уплаћено 40 милиона динара за изградњу пословног простора на пијаци, а АЛЕР ће са 70 милиона градити спортске терене, вршити обнову фасада, електрификацију поља и адаптацију школских објеката. Јавно комунална предузећа добиће 10 милиона динара за набавку нове опреме.

Рок за отплату кредита је 10 година, са грејс периодом од годину дана. Одлуку о задуживању једногласно су усвојили градски већници.

Кредит распламсао скупштинску расправу

Одборници Скупштине Лесковца донели су одлуку о задуживање града за 350 милиона динара после двочасовне расправе у којој је власт тврдила да се ради о капиталној инвестцији, а опозиција да је реч о предизборном кредиту.

„Ово задужење од 350 милиона узима се за капиталне пројекте, који ће подићи квалитет живота и рада наших суграђана. Од продаје локала које ћемо изградити на зеленој пијаци директан приход у буџет биће 123 милиона динара“, казао је градоначелник, који је обраразлагање почео са навођењем кредита којима су раније власти са Демократском странком на челу задужиле град, последњи пут 400 милиона динара у време предизборне кампање 2011. године.

Одборник Странке Бориса Тадића Братислав Перић казао је да буџет не може да издржи толика задужења.

„Мени ово мирише на изборе у току ове године, можда већ на јесен јер су рокови завршетка радова у том периоду“, рекао је овај одбрник, коме је реплицирао Цветановић.

„Избори неће бти у току ове године, а ако буду априла или маја наредне, подићи ћемо други кредит од 400 милиона, па ћемо вас победити на изборима“, казао је.

Одборница ДС Јелена Спирић је позвала Цветановића да се не враћа више у прошлост и оспорила наводе да се ради о капиталним инвестицајама.

„Ја овде не веидм ни један капитални објекат“, казала је и додала да су власти Српске напредне странке задужиле Србију за додатних осам милијарди динара, док је Мирјана Перишић из исте странке оценила да се ради о маркетингу.

„Навикла сам на ваше одличне приче, али се бојим да од те дечје радости ми не видимо и не опипамо ништа. Разлика је у том што је бивши градоначелник Слободан Коцић био неталентован за маркетинг, али су иза њега остале зграде и запослења“, рекла је Перишићева.

Цветановић је , с друге стране, објашњавао да је локација код пијаце једна од најружнијих локацја у граду и да је услов за долазак „Лидла“ био да послује у лепом окружењу, те да се кредит подиже са до сада најмањом каматном стопом.

„Ако хоћете да купите кућу или стан, тешко да било ко од нас може без подизања кредита, а ви сте нама оставили дуг од две милијарде“, истакао је Цветановић.

За подизање кредита од 350 милиона динара, гласало је 55, а против је било 17 одборника.

 


#   Лесковац   Горан Цветановић   Слободан Коцић   скупштина   кредити   Дирекција за урбанизам   финансије   Комунална предузећа   АЛЕР   Далибор Тричковић   Братислав Перић   Јелена Спирић   Мирјана Перишић
@CvetanovicG @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима