Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Grad Leskovac podiže kredit od 350 miliona dinara

rssBookmark and Share

Leskovac 29.01.2015. Jugmedia, Južna Srbija Info

Grad Leskovac zadužiće se ove godine podizanjem kredita od 350 miliona dinara za realizaciju kapitalnih infrastrukturnih projekata.
Projekti u vrednosti od 230 miliona će se realizovati preko Direkcije za urbanizam i izgradnju, Stambene agencije (40 miliona), a 70 miliona će ići preko ALER-a.

Grad Leskovac podiže kredit od 350 miliona dinara

Načelnik Uprave za finansije Dalibor Tričković kaže da će se novac potrošiti za završetak važnih infrastrukturnih objekata, adaptaciju školskih ojekata i terena, kao i za obnavljanje postojeće i nabavke nove opreme za poboljšanje efikasnosti rada javno komunalnih preduzeća.

Projekti će se realizovati preko Direkcije za urbanizam i izgradnju, koja će dobiti 230 miliona, zatim, Stambene agencije na čiji će račun biti uplaćeno 40 miliona dinara za izgradnju poslovnog prostora na pijaci, a ALER će sa 70 miliona graditi sportske terene, vršiti obnovu fasada, elektrifikaciju polja i adaptaciju školskih objekata. Javno komunalna preduzeća dobiće 10 miliona dinara za nabavku nove opreme.

Rok za otplatu kredita je 10 godina, sa grejs periodom od godinu dana. Odluku o zaduživanju jednoglasno su usvojili gradski većnici.

Kredit rasplamsao skupštinsku raspravu

Odbornici Skupštine Leskovca doneli su odluku o zaduživanje grada za 350 miliona dinara posle dvočasovne rasprave u kojoj je vlast tvrdila da se radi o kapitalnoj investciji, a opozicija da je reč o predizbornom kreditu.

„Ovo zaduženje od 350 miliona uzima se za kapitalne projekte, koji će podići kvalitet života i rada naših sugrađana. Od prodaje lokala koje ćemo izgraditi na zelenoj pijaci direktan prihod u budžet biće 123 miliona dinara“, kazao je gradonačelnik, koji je obrarazlaganje počeo sa navođenjem kredita kojima su ranije vlasti sa Demokratskom strankom na čelu zadužile grad, poslednji put 400 miliona dinara u vreme predizborne kampanje 2011. godine.

Odbornik Stranke Borisa Tadića Bratislav Perić kazao je da budžet ne može da izdrži tolika zaduženja.

„Meni ovo miriše na izbore u toku ove godine, možda već na jesen jer su rokovi završetka radova u tom periodu“, rekao je ovaj odbrnik, kome je replicirao Cvetanović.

„Izbori neće bti u toku ove godine, a ako budu aprila ili maja naredne, podići ćemo drugi kredit od 400 miliona, pa ćemo vas pobediti na izborima“, kazao je.

Odbornica DS Jelena Spirić je pozvala Cvetanovića da se ne vraća više u prošlost i osporila navode da se radi o kapitalnim investicajama.

„Ja ovde ne veidm ni jedan kapitalni objekat“, kazala je i dodala da su vlasti Srpske napredne stranke zadužile Srbiju za dodatnih osam milijardi dinara, dok je Mirjana Perišić iz iste stranke ocenila da se radi o marketingu.

„Navikla sam na vaše odlične priče, ali se bojim da od te dečje radosti mi ne vidimo i ne opipamo ništa. Razlika je u tom što je bivši gradonačelnik Slobodan Kocić bio netalentovan za marketing, ali su iza njega ostale zgrade i zaposlenja“, rekla je Perišićeva.

Cvetanović je , s druge strane, objašnjavao da je lokacija kod pijace jedna od najružnijih lokacja u gradu i da je uslov za dolazak „Lidla“ bio da posluje u lepom okruženju, te da se kredit podiže sa do sada najmanjom kamatnom stopom.

„Ako hoćete da kupite kuću ili stan, teško da bilo ko od nas može bez podizanja kredita, a vi ste nama ostavili dug od dve milijarde“, istakao je Cvetanović.

Za podizanje kredita od 350 miliona dinara, glasalo je 55, a protiv je bilo 17 odbornika.

 


#   Leskovac   Goran Cvetanović   Slobodan Kocić   skupština   krediti   Direkcija za urbanizam   finansije   Komunalna preduzeća   ALER   Dalibor Tričković   Bratislav Perić   Jelena Spirić   Mirjana Perišić
@CvetanovicG @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima