Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Грађани на референдуму одлучују о промени Устава

Bookmark and Share

16.01.2022. РТС, Јужна Србија Инфо

Грађани Србије се данас на референдуму изјашњавају да ли су за потврђивање Акта о промени Устава у области правосуђа. Бирачка места отворена од седам до 20 часова. До 12 часова изашло је 8,99 одсто уписаних бирача, саопштио је РИК.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Од 7.00 до 12.00 на територији Србије изашло је 8,99 одсто укупно уписаних бирача, објавио је директор РГЗ Миладин Ковачевић на новој конференцији за медије у седишту РИК-а.

Посматрано по регионима, највећа излазност је у Војводини 11,07 одсто, док је у Шумадији и западној Србији 7,74 одсто, јужној и источној Србији 8,47 одсто, Београду 7,89 одсто.

У поређењу са парламентарним изборима 2020. године, Ковачевић је рекао да је 21. јуна 2020. излазност до 12 часова била 18,01 одсто, а коначна 48,93 одсто.

07:05

Отворена бирачка места

Отворена сва бирачка места за гласање на републичком референдуму о промени Устава, у делу који се односи на правосуђе.

Референдумско питање гласи: "Да ли сте за потврђивање Акта о промени Устава Републике Србије?", а грађани се изјашњавају заокруживањем одговора "да" или "не".

Републичка изборна комисија, која је грађанима на кућну адресу доставила детаљно објашњење предлога измена, саопштила је да се амандмани односе на правосуђе и да се њима не мењају други делови Устава.

РИК је утврдио да у Србији има 6.510.323 гласача, за све јединице локалне самоуправе и на свим местима.

Гласачи са Косова и Метохије, будући да Приштина није допустила Србима да гласају на референдуму, своје право могу да искористе на бирачким местима у четири града централне Србије – Куршумлији, Рашки, Новом Пазару и Врању.

Републичка изборна комисија је одредила и 10 гласачких места у иностранству.

Референдум, поред РИК-а, прати и Црта, која је најавила да ће као домаћа посматрачка мисија распоредити своје посматраче на 300 гласачких места, на основу репрезентативног и случајног узорка на територији целе Србије, да прате квалитет гласачког процеса на дан одржавања референдума.

За одлуку довољна већина изашлих бирача 

Промену Устава предложила је Влада, а посланици Скупштине Србије изгласали су Предлог Акта о промени Устава.

Према Закону о референдуму, одлука ће бити донета ако за њу гласа већина грађана који су изашли на биралишта.


#   референдум   РИК   гласање   Устав
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима