Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Građani na referendumu odlučuju o promeni Ustava

Bookmark and Share

16.01.2022. RTS, Južna Srbija Info

Građani Srbije se danas na referendumu izjašnjavaju da li su za potvrđivanje Akta o promeni Ustava u oblasti pravosuđa. Biračka mesta otvorena od sedam do 20 časova. Do 12 časova izašlo je 8,99 odsto upisanih birača, saopštio je RIK.

Foto: RTS screenshot
Foto: RTS screenshot

Od 7.00 do 12.00 na teritoriji Srbije izašlo je 8,99 odsto ukupno upisanih birača, objavio je direktor RGZ Miladin Kovačević na novoj konferenciji za medije u sedištu RIK-a.

Posmatrano po regionima, najveća izlaznost je u Vojvodini 11,07 odsto, dok je u Šumadiji i zapadnoj Srbiji 7,74 odsto, južnoj i istočnoj Srbiji 8,47 odsto, Beogradu 7,89 odsto.

U poređenju sa parlamentarnim izborima 2020. godine, Kovačević je rekao da je 21. juna 2020. izlaznost do 12 časova bila 18,01 odsto, a konačna 48,93 odsto.

07:05

Otvorena biračka mesta

Otvorena sva biračka mesta za glasanje na republičkom referendumu o promeni Ustava, u delu koji se odnosi na pravosuđe.

Referendumsko pitanje glasi: "Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?", a građani se izjašnjavaju zaokruživanjem odgovora "da" ili "ne".

Republička izborna komisija, koja je građanima na kućnu adresu dostavila detaljno objašnjenje predloga izmena, saopštila je da se amandmani odnose na pravosuđe i da se njima ne menjaju drugi delovi Ustava.

RIK je utvrdio da u Srbiji ima 6.510.323 glasača, za sve jedinice lokalne samouprave i na svim mestima.

Glasači sa Kosova i Metohije, budući da Priština nije dopustila Srbima da glasaju na referendumu, svoje pravo mogu da iskoriste na biračkim mestima u četiri grada centralne Srbije – Kuršumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju.

Republička izborna komisija je odredila i 10 glasačkih mesta u inostranstvu.

Referendum, pored RIK-a, prati i Crta, koja je najavila da će kao domaća posmatračka misija rasporediti svoje posmatrače na 300 glasačkih mesta, na osnovu reprezentativnog i slučajnog uzorka na teritoriji cele Srbije, da prate kvalitet glasačkog procesa na dan održavanja referenduma.

Za odluku dovoljna većina izašlih birača 

Promenu Ustava predložila je Vlada, a poslanici Skupštine Srbije izglasali su Predlog Akta o promeni Ustava.

Prema Zakonu o referendumu, odluka će biti doneta ako za nju glasa većina građana koji su izašli na birališta.


#   referendum   RIK   glasanje   Ustav
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima