Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Referendum o izmeni Ustava raspisan za 16. januar

Bookmark and Share

30.11.2021. Tanjug, RTS, Južna Srbija Info

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić raspisao je referendum o promeni Ustava Srbije za 16. januar. Pozivamo sve građane da izađu na referendum, smatramo da je u interesu Srbije da se potvrdi ova odluka Narodne skupštine, poručio je Dačić nakon potpisivanja odluke.

Foto: RTS screenshot
Foto: RTS screenshot

Ivica Dačić je raspisao referendum radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Srbije, nakon završetka posebne sednice parlamenta.

čio je Dačić nakon potpisivanja odluke.

Ivica Dačić je raspisao referendum radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Srbije, nakon završetka posebne sednice parlamenta.

Na toj sednici usvojeni su Predlog Akta o promeni Ustava Srbije, Predlog Ustavnog zakona za sprovođenje tog akta i Predlog odluke o raspisivanju referenduma.

Za predložene izmene glasala su 193 poslanika, a troje je bilo protiv, dok uzdržanih nije bilo.

Građani će se na referendumu o ustavnim promenama izjašnjavati na pitanje: "Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?". 

"Ova promena Ustava i referendum se tiču isključivo pitanja vladavine prava, odnosno pravosuđa. Shodno tome, mi pozivamo sve građane da izađu na referendum, smatramo da je u interesu Srbije da se potvrdi ova odluka Narodne skupštine", poručio je Dačić.

Naglasio je da se promena Ustava odnosi samo na odeljak koji se tiče izbora sudija i tužilaca i da nema veze sa pitanjem preambule o Kosovu i Metohiji.

"Smatramo da je u interesu Srbije da se potvrdi odluka parlamenta i da će to biti veliki korak napred i na evropskom putu, ali i za reforme koje se odvijaju svih ovih godina", rekao je Dačić.

Promena Ustava i referendum tiču se, kako je istakao, samo vladavine prava i pravosuđa.

"Naš stav je potpuno jasan – KiM je sastavni deo Srbije", dodao je Dačić.

Naglasio je da na referendumu nema pobednika, jer to nisu izbori, ali da želi Srbiji da pobedi na referendumu i da uradimo sve što je u interesu Srbije.

Prema ranije usvojnom Zakonu o referendumu ukida se cenzus od 50 posto upisanih birača da bi referendum bio uspešan. Za odlučivanje će biti dovoljna većina izašlih na birališta.

Komentara: 0


#   Ivica Dačić   referendum   Ustav   Skupština Srbije
@DacicIvica @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima