Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dačić: Konstitutivna sednica krajem nedelje ili početkom sledeće, sa SNS-om slede konkretni razgovori

Bookmark and Share

24.07.2022. RTS, Južna Srbija Info

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je za RTS da ni poslanici ni bilo ko u Skupštini ne snosi odgovornost zato što je duže trajao period utvrđivanja izbornih rezultata.

Dačić: Konstitutivna sednica krajem nedelje ili početkom sledeće, sa SNS-om slede konkretni razgovori

Konstitutivna sednica parlamenta će biti održana ili krajem nedelje ili početkom sledeće nedelje, rekao je Dačić. Dogovor je da u narednom periodu konkretno razgovaramo sa predstavnicima SNS-a o modalitetima saradnje, istakao je Dačić.

Rok za konstituisanje novog saziva Skupštine Srbije ističe za manje od dve nedelje - 4. avgusta. 

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da se taj datum računa od dana kada je RIK usvojio završni izveštaj o izborima, to znači da je on 30 dana od tog momenta, ističe 4. avgusta.

Kaže da ni poslanici ni bilo ko u Skupštini ne snosi odgovornost zato što je duže trajao period utvrđivanja izbornih rezultata, izbori su se ponavljali na više izbornih mesta.

"Rokovi su takvi da je to samo još ta obaveza koju imam kao predsednik Skupštine - da zakažem konstitutivnu sednicu. Imajući to u vidu, ta sednica će biti održana ili krajem nedelje ili početkom naredne nedelje", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, tek tada počinje rok za formiranje vlade, 90 dana od momenta konstituisanja skupštine.

Šta kaže Poslovnik o radu 

"Po Poslovniku o radu Narodne skupštine, zakazujem sednicu i u pripremi te sednice pozvaćemo poredstavnike izbornih lista na dogovor oko rada na toj sednici, to će biti u  narednih nekoliko dana", kaže Dačić.

Sednicom predsedava najstariji poslanik, to je Vladeta Janković, ako on ne može ili ne želi sledeći najstariji poslanik je Veroljub Stevanović, podsetio je Dačić.

U predsedavanju mu pomažu četiri najmlađa poslanika iz četiri najveće izborne liste. To su sa liste Aleksandra Vučića - Nikola Bokan, sa liste Marinike Tepić - Pavle Grbović sa liste Ivica Dačić - Dubravka Kralj i sa liste NADA - Jelena Bogdanović.

Najstariji poslanik predsedava dok se ne izabere predsednik Skupštine.

"Po zakonu što se tiče verifikacije mandata, najmanje dve trećine poslanika je potrebno, i to se smatra konstituisanjem skupštine", pojašnjava Dačić.

Kada će biti izabran predsednik skupštine 

Dodaje da je konstituisanje završeno kada ta tačka prođe na dnevnom redu a to je na samom početku sednice.

Sledeći deo sednice je izbor predsednika, potpredsednika, generalnog sekretara.

Odgovarajući na pitanje da li će to biti završeno u istom danu Dačić kaže da je to pitanje za politički dogovor, to je pitanje za parlamentarnu većinu, da li će to već sada biti doneta odluka ili će se sačekati.

Može da se desi i na ovoj sednici, ako postoji dogovor ko će to biti i koje će stranke činiti parlamentarnu većinu, ukazuje Dačić.

U narednom periodu konkretni razgovori sa SNS-om 

Odgovarajući na pitanje da li je deo većine, Dačić je rekao da je leto i da su te teme veoma važne za medije pa se može pročitati ko će šta biti u novoj vladi.

"Kao čovek sa velikim iskustvom znam da ono što se piše u medijima to sigurno neće biti. Kada je reč o parlamentarnoj većini imali smo razgovore sa predsednikom Republike i zajednički smo izrazili veliko zadovoljstvo zbog rezultata koje smo ostvarili za 10 godina zajedničke saradnje", napominje Dačić.

Ti rezultati su važni i na državnom pitanju i na međunarodnom i na pitanju ekonomnije i finansija, u tom smislu sam kao lider kolacije SPS-JS i Zeleni Srbije izrazio spremnost da dalje sarađujemo, kaže Dačić.

"Zajedno smo izrazili pozitivan stav o onome šta smo radili i načelno smo izrazili spremnost da na osnovu zajedničkih ciljeva, a ne na osnovu neke računice, jer od 2014. godine se saradnja nije zasnivala na tome da li smo potrebni ili ne, nego je važno da postoji politička stabilnost u Srbiji u tom pogledu da imamo zajedničke političke ciljeve", kaže on.

Dogovor je da se u narednom periodu konkretno razgovara sa predstavnicima SNS-a o modalitetima saradnje, podvukao je Dačić.

"Ne želim da učestvujem u medijskim manipulacijama" 

Sve što se piše u novinama da ću biti na nekim funkcijama, da je to dogovoreno, nije tačano, razgovora na tu temu nije bilo, pojasnio je Dačić, dodajući da se "svašta pisalo". 

"Predsednik Vučić i ja razgovaramo 100 puta u nekoliko dana. Imamo državne stvari, bio je prerdsednik Egipta, bio sam na zajedničkoj večeri, imamo razne komunikacije o državnim pitanjima", kaže on.

"Bio bih bezobrazan da govorim o nečemu što nije tačno. Ne želim da učestvujem u medijskim manipulacijama oko svega toga. Bio sam na mnogim funckijama, a na svim tim funkcijama sam bio u dogovoru i u razgovoru sa predsednikom Vučićem. Tako će biti u narednom periodu, a možda i ne. Ne bežim od toga. U interesu je Srbije da se naša saradnja nastavi", rekao je Dačić.

Prošli put niko nije očekivao da ću biti predsednik parlamenta, ove godine sam obeležio 30 godina kako sam narodni poslanik, rekao je Dačić.

O ratu u Ukrajini - "nisam ja rusofil, ja sam srbofil" 

Dačić se osvrnuo i na rat u Ukrajini. "Po čemu sam bio ekstremniji od svih drugih koji su o tome pričali, ponavljao sam stav sa sednice Saveta za nacionaolnu bezbednost, da mi osuđujemo to što se desilo u Ukrajini i kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine ali da ne uvodimo sankcije Rusiji. Ima li neke razlike, nisam dobio glasove zato što sam pričao o Rusiji, nisam ja rusofil, ja sam srbofil", kaže Dačić.

Nemam ništa protiv da se prijateljstvo naše sa Rusijom zameni prijateljstvom sa SAD, Belikom Britanijom, Nemačkom. To prijateljstvo se ne zasniva na tome da će oni da glasaju za Kosovo u Savetu Evrope ili u UN, dodaje Dačić.

Prema njegovim rečima, onaj ko traži od Srbije da priča o svim tim pitanjima mora da ima u vidu da mi ne pričamo o Ukrajini samo, već pričamo o Kosovu, o našem teritorijalnom integritetu.

"Apsolutno sam za evropske integracije" 

Što se tiče evropskih inetegracija, Dačić postavlja pitanje li je on potpisao početak pregovra Srbije i odgovara: to je bilo 2014. godine, kada sam bio premijer. Tada smo otpočeli naš evropski put.

"Nisam dobio glasove zbog Rusije, već zato što smo mi definisali: Vučić predsednik, Dačić premijer - to je bila moja poruka", podseća Dačić.

Javno sam rekao zašta se borimo, nismo dobili najveći broj glasova, ko je dobio najveći broj glasova taj treba da predloži premijera, ako je to deo političkog dogovra ja sam spreman, nije sporno da to mesto pripada SNS-u, ističe on.

Apsolutno sam za evropske integracije, moraju biti iskrene i korektne prema nama, kaže on.

"Postupci zapada prema Srbiji su ti koji guraju Srbiju ka Rusiji, niko u Srbiji ne želi da kaže - ja neću u Evropu ili neću na Zapad, ali ako imate situaciju da vas oni teraju da se obraćate Rusiji, Kini i drugima za pomoć a oni podržavaju Kosovo ili rušenje RS time se nanosi šteta odnosima u regionu", zaključio je Dačić.


#   Ivica Dačić   Skupština Srbije   izbori 2022
@DacicIvica @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima