Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Референдум о измени Устава расписан за 16. јануар

Bookmark and Share

30.11.2021. Танјуг, РТС, Јужна Србија Инфо

Председник Народне скупштине Ивица Дачић расписао је референдум о промени Устава Србије за 16. јануар. Позивамо све грађане да изађу на референдум, сматрамо да је у интересу Србије да се потврди ова одлука Народне скупштине, поручио је Дачић након потписивања одлуке.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Ивица Дачић је расписао референдум ради потврђивања Акта о промени Устава Србије, након завршетка посебне седнице парламента.

чио је Дачић након потписивања одлуке.

Ивица Дачић је расписао референдум ради потврђивања Акта о промени Устава Србије, након завршетка посебне седнице парламента.

На тој седници усвојени су Предлог Акта о промени Устава Србије, Предлог Уставног закона за спровођење тог акта и Предлог одлуке о расписивању референдума.

За предложене измене гласала су 193 посланика, а троје је било против, док уздржаних није било.

Грађани ће се на референдуму о уставним променама изјашњавати на питање: "Да ли сте за потврђивање акта о промени Устава Републике Србије?". 

"Ова промена Устава и референдум се тичу искључиво питања владавине права, односно правосуђа. Сходно томе, ми позивамо све грађане да изађу на референдум, сматрамо да је у интересу Србије да се потврди ова одлука Народне скупштине", поручио је Дачић.

Нагласио је да се промена Устава односи само на одељак који се тиче избора судија и тужилаца и да нема везе са питањем преамбуле о Косову и Метохији.

"Сматрамо да је у интересу Србије да се потврди одлука парламента и да ће то бити велики корак напред и на европском путу, али и за реформе које се одвијају свих ових година", рекао је Дачић.

Промена Устава и референдум тичу се, како је истакао, само владавине права и правосуђа.

"Наш став је потпуно јасан – КиМ је саставни део Србије", додао је Дачић.

Нагласио је да на референдуму нема победника, јер то нису избори, али да жели Србији да победи на референдуму и да урадимо све што је у интересу Србије.

Према раније усвојном Закону о референдуму укида се цензус од 50 посто уписаних бирача да би референдум био успешан. За одлучивање ће бити довољна већина изашлих на биралишта.


#   Ивица Дачић   референдум   Устав   Скупштина Србије
@DacicIvica @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима