Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Храна и вино Свете горе и Хиландара у децембру у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 04.10.2018. Јужна Србија Инфо

У Градској кући у Нишу јуче је одржан пријем за представнике Удружења кувара Свете горе и манастира Хиландара, а повод за овај сусрет је промоција хране, дуго чуваних хиландарских рецепата и вина, која је заказана за децембар ове године у Нишу.

Храна и вино Свете горе и Хиландара у децембру у Нишу

Организатор овог јединственох догађаја, који се по први пут одржава у нашој земљи је нишки Центар за истраживање медијског простора у сарадњи са Туристичком организацијом Ниш.

Поздрављајући уважене госте, Градоначелник Булатовић је захвалио на части која је указана Нишу да буде први град у Србији у коме ће се представити до сада љубоморно чуване тајне светогорских манастира, и на прилици да тај догађај искористи и за промоцију туристичких капацитета и туристичке понуде Ниша.

Булатовић је истакао да је Град спреман да подржи и помогне организацију овог јединственог догађаја, који ће се, како је најављено, после Ниша организовати и у Београду и Новом Саду.

Уважени гости из Грчке, комерцијални менаџер манастира Хиландар, Захариос Пангиотисис, главни кувар манастира Хиландара Христос Гремос и шеф кухиње Касиорас Мариос, Градоначелнику је пренела топле поздраве Игумана манастира Хиландар Архимандрита Методија и захвалили на гостопримству и спремности да подржи и помогне представљање и промоцију вина из манастирских подрума и винограда, као и древну кухињу Атоса и Хиландара.

Према речима Захариоса Панајотидиса, на тај начин, народ у Србији, који Хиландар доживљава као једну од своијих највећих светиња и хиљадугодишњи центар духовности, добиће прилику да упозна и неке од дуго чуваних тајни, али и знаменитости Хиландара, које, иако нису директно везане за духовност и веру, представљају део нашег наслеђа.

Уједно, како је речено, то ће бити прилика за ближе повезивање и сарадњу Ниша и Светогорских манастира и у туристичком смислу, као и за унапређење размене у оба смера управо кроз промоцију и развој гастротуризма, започету током пролећа, када је делегација Нишавског круга и посетила Атос и грчку регију Волви.

Поред градоначелника Булатовића, пријему су присуствовали и градска већница Јелена Митровски, директор Туристичке организације Ниш Урош Парлић, као и иницијатор читаве ове идеје и директор Центра за истраживање медијског (ЦИМП) простора Здравко Стојнић.

ВИДЕО: Акорд Медија Инфо - Јужна Србија Инфо

video...

Коментара: 0


#   Ниш   храна   Јужна Србија Инфо   Дарко Булатовић   вино   промоција   Здравко Стојнић   Хиландар   Урош Парлић   Јелена Митровски   Захариос Пангиотисис   Игуман Методије
@juznasrbija @DarkoBulatovic_ @LubrisExtra @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима