Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Hrana i vino Svete gore i Hilandara u decembru u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 04.10.2018. Južna Srbija Info

U Gradskoj kući u Nišu juče je održan prijem za predstavnike Udruženja kuvara Svete gore i manastira Hilandara, a povod za ovaj susret je promocija hrane, dugo čuvanih hilandarskih recepata i vina, koja je zakazana za decembar ove godine u Nišu.

Hrana i vino Svete gore i Hilandara u decembru u Nišu

Organizator ovog jedinstvenoh događaja, koji se po prvi put održava u našoj zemlji je niški Centar za istraživanje medijskog prostora u saradnji sa Turističkom organizacijom Niš.

Pozdravljajući uvažene goste, Gradonačelnik Bulatović je zahvalio na časti koja je ukazana Nišu da bude prvi grad u Srbiji u kome će se predstaviti do sada ljubomorno čuvane tajne svetogorskih manastira, i na prilici da taj događaj iskoristi i za promociju turističkih kapaciteta i turističke ponude Niša.

Bulatović je istakao da je Grad spreman da podrži i pomogne organizaciju ovog jedinstvenog događaja, koji će se, kako je najavljeno, posle Niša organizovati i u Beogradu i Novom Sadu.

Uvaženi gosti iz Grčke, komercijalni menadžer manastira Hilandar, Zaharios Pangiotisis, glavni kuvar manastira Hilandara Hristos Gremos i šef kuhinje Kasioras Marios, Gradonačelniku je prenela tople pozdrave Igumana manastira Hilandar Arhimandrita Metodija i zahvalili na gostoprimstvu i spremnosti da podrži i pomogne predstavljanje i promociju vina iz manastirskih podruma i vinograda, kao i drevnu kuhinju Atosa i Hilandara.

Prema rečima Zahariosa Panajotidisa, na taj način, narod u Srbiji, koji Hilandar doživljava kao jednu od svoijih najvećih svetinja i hiljadugodišnji centar duhovnosti, dobiće priliku da upozna i neke od dugo čuvanih tajni, ali i znamenitosti Hilandara, koje, iako nisu direktno vezane za duhovnost i veru, predstavljaju deo našeg nasleđa.

Ujedno, kako je rečeno, to će biti prilika za bliže povezivanje i saradnju Niša i Svetogorskih manastira i u turističkom smislu, kao i za unapređenje razmene u oba smera upravo kroz promociju i razvoj gastroturizma, započetu tokom proleća, kada je delegacija Nišavskog kruga i posetila Atos i grčku regiju Volvi.

Pored gradonačelnika Bulatovića, prijemu su prisustvovali i gradska većnica Jelena Mitrovski, direktor Turističke organizacije Niš Uroš Parlić, kao i inicijator čitave ove ideje i direktor Centra za istraživanje medijskog (CIMP) prostora Zdravko Stojnić.

VIDEO: Akord Medija Info - Južna Srbija Info


#   Niš   hrana   Južna Srbija Info   Darko Bulatović   vino   promocija   Zdravko Stojnić   Hilandar   Uroš Parlić   Jelena Mitrovski   Zaharios Pangiotisis   Iguman Metodije
@juznasrbija @DarkoBulatovic_ @LubrisExtra @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima