Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Афера вакцина: Следе нова хапшења

rssBookmark and Share

21.09.2011. Аutor : Agencije

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић изјавио је да се бивша директорка РЗЗО Светлана Вукајловић сумњичи да је приликом набавке вакцина против грипа АХ1Н1 за потребе становништва Србије, новембра месеца 2009. године искористила службени положај и са сарадницима оштетила буџет Републике Србије за око 1.270.000 евра.

Афера вакцина: Следе нова хапшења

То је урадила тако што је за најповољнијег понуђача изабрала компанију "Југохемија фармација", која за то није испуњавала услове. Због малверзација око набавке вакцина, осим Вукајловићеве ухапшени су и директор "Југохемија фармације" Владимир Гравара и власник предузећа за трговину на велико и мало "Детап" из Ваљева Љубомир Павићевић, указао је тужилац.

"Југохемија" није испуњавала услове да буде изабрана за најповољнијег понуђача, јер, како је навео, није била произвођач, нити овлашћени дистрибутер вакцина "Новартис", а није јој био упућен ни позив за достављање понуда за испоруку потребних вакцина, тако да јој испорука вакцина, у складу са Законом о јавним набавкама, није могла бити додељена.

На тај начин "Југохемија фармација" и "Детап", су као посредници у набавци вакцина, прибавили имовинску корист од 855.600 евра, односно 420.000 евра и око 15.000.000 динара, док је буџет Републике Србије оштећен за износ од око 1.270.000 евра. Након истека 48-часовног задржавања у полицијском притвору осумњичени ће бити приведени истражном судији Посебног одељења Вишег суда у Београду, рекао је Радисављевић.

Вукајловићевој полицијско задржавање од 48 сати


Бившој директорки Републичког завода за здравствено осигурање Светлани Вукајловић одредјено је задржавање од 48 сати пошто је саслушана у полицији, саопштио је у уторак тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић.

Иста мера одредјена је и директору фирме Југохемија фармација Владимиру Гравари и власнику предузећа Детап Љубомиру Павићевићу, који су у понедељак ухапшени са Светланом Вукајловић због сумње да су учествовали у злоупотребама у набавци вакцина против новог грипа и оштетили буџет за 1,27 милиона евра.

Осумњичени ће после истека полицијског задржавања бити приведени истражном судији Специјалног суда, који ће после саслушања одлучити да ли ће им одредити притвор или ће се бранити са слободе.

 

Вукајловићева лагала Милосављевића

Светлана Вукајловић је Томици Милосављевићу давала нетачне информације у вези са набавком вакцина против новог грипа, каже министарка правде Снежана Маловић.

Маловићева је изјавила да ће истрага утврдити зашто је и с којом намером ухапшена бивша директорка РЗЗО давала погрешне информације.

 

Дачић : Следе нова хапшења

 

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је да је хапшење Светлане Вукајловић био први корак у разрешењу истраге о набавци вакцина против новог грипа Х1Н1 и да ће уколико буде потребно истрага бити проширена.

-Трудили смо се да све време држимо ствари под контролом. Због специфичности ситуације и Тужилаштву је дуже времена требало да обради наводе из полицијских извештаја, рекао је Дачић новинарима у Палати Србије.

Дачић је поновио да су због сумње да су злоупотребили положај приликом набавке вакцина до сада ухапшена три лица, поручивши да ће уколико буде било потребно, истрага бити проширена

 

Милосављевић : нисам учествовао у набавци вакцина

 

Бивши министар здравља Томица Милосављевић изјавио је да је тендер за набавку вакцина против новог грипа спроводио Републички завод за здравствено осигурање на основу одлуке Владе Србије и да он ни на који начин није у томе учествовао.

-Ни на који начин нисам учествовао у тендерском поступку за набавку вакцина. Имам пуно поверење у наше правосудне органе и верујем да ће они утврдити истину, рекао је Милосављевић.

Он је навео да Министарство здравља није радило техничке ствари, односно тендер и набавку вакцина, већ да је то радио Републички завод за здравствено осигурање на основу одлука владе.

Бивша директорка завода Светлана Вукајловић и још две особе ухапшене су у понедељак увече у истрази о незаконитостима приликом куповине вакцина против новог грипа 2009. године.

 


#   афера   криминал   Ивица Дачић   Министарство здравља
@DacicIvica @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима