Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Бомба разнела пушницу, летеле шунке

rssBookmark and Share

03.11.2011. Прес

Породица Здравковић из заплањског села Равна Дубрава пуком срећом сачувала је главу када им је пушница у којој су сушили месо тек заклане свиње одлетела у ваздух.

Бомба разнела пушницу, летеле шунке

Несрећа се догодила у недељу када су Здравковићи димећи месо уз дрва потпалили и гранату која је под још неразјашњеним околностима доспела у пушницу.

Жртве су избегнуте пуким случајем, јер је Бојан Здравковић само неколико тренутака пре експлозије изашао из пушнице.

Граната је имала огромну разорну моћ па су њени делови, као и делови пушнице, завршили у двориштима мештана у другом крају села. Полиција је саопштила да је реч о "неексплодираном убојном средству" из неког од претходних ратова, али нико не зна како је доспело у пушницу.

Тихомир Здравковић (73), Бојанов отац, још се није опоравио од шока.

"Бојан ради у Аустрији али је пре неколико дана дошао да нас обиђе. Одлучили смо да закољемо свињу и осушимо месо док је он ту. Димили смо два, три дана и све је било у реду, нико није ни слутио да је у пушници бомба.

У недељу је отишао да подложи ватру. Супруга и ја смо са једним рођаком седели на тераси испред куће. Бојан је таман коракнуо ка тераси када је пукло. То је било страховито, чинило ми се да се земља затресла.

Над целим двориштем се надвио црни дим, а комади бетона летели су свуда. Људи из села су нам касније казали да су и у својим двориштима налазили остатке који су одлетели одавде", прича Тихомир.

Његова супруга Рајна додаје да не зна како је бомба доспела у њихово двориште.

"Авиони су овуда надлетали за време последњег рата, али нису бацали бомбе. Могуће је да је та граната из неког од претходних ратова. Ко би га знао сада после толико времена...", чуди се ова жена.

Портпарол Полицијске управе у Нишу Лидија Павловић саопштила је да се код Здравковића затекло "неексплодирано убојно средство" заостало из неког од претходних ратова, које се распало, што отежава његову идентификацију.

Жарко Дамњановић, начелник Управе за ванредне ситуације у Нишу, истиче да се на подручју Ниша и околине врло често проналазе заостале експлозивне направе из претходних ратова.

"Од почетка године уклонили смо 31 експлозивну направу, а за протеклих шест година чак 273 комада разноврсних убојних средстава. Најчешће се налазе у земљи приликом грађевинских радова и углавном су из периода Првог и Другог светског рата.

Већу количину авио-граната нашли смо у реци Морави, код села Клисура. Међутим, ове године смо пронашли и 19 артиљеријских минобацачких граната, једну противтенковску мину, једну авио-бомбу, једну топовску гранату...

Оно што морам да истакнем је да су те експлозивне направе и после толиког времена веома опасне, чак и опасније јер су иструлеле, па је и најмање њихово померање ризично", каже Дамњановић за "Прес".



#   полиција   село   Лидија Павловић   Жарко Дамњановић   Бојан Здравковић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима