Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Четврти пут за месец и по дана: "Испарило" 265 тона робе из нишке царинарнице

rssBookmark and Share

Ниш 19.11.2018. Јужна Србија Инфо

Настављајући контролу јавних царинских складишта у Нишу цариници су 13. новембра 2018. године открили још једно, у којем недостаје неоцарињена роба вредна готово 190.000 долара, чиме је држава оштећена за преко девет милиона динара неплаћених дажбина.

Четврти пут за месец и по дана: "Испарило" 265 тона робе из нишке царинарнице

Из Управе царина подсећају, да иако се простор где се роба смешта назива ''јавно царинско складиште'', њиме не управља царинска служба, нити у њима цариници обезбеђују робу, већ су задужени за њихове редовне и ванредне контроле све док се царински поступак над робом не оконча.

За последњих месец и по дана, ово је четврто складиште у Нишу у коме су откривене злоупотребе. Ванредна царинска контрола установила је да су држаоци сва четири спорна складишта супружници из тог града, као и да је роба која недостаје била намењена истом увознику из Ниша.

Поред тридесет тона керамике и санитарија који су изузети испод царинског надзора, у три до сада прегледана складишта, утврђено је да у четвртом, отвореном почетком ове године, недостаје скоро девет пута више исте робе.

Преко 16.000 разних санитарија: када, умиваоника, wc шоља, чучаваца, бидеа, писоара и пратеће опреме изнето је из овог складишта и пуштено у слободан промет пре него што су измирене обавезе према држави.

Поред тога, у складишту је пронађено и преко 3.000 непријављених умиваоника, чучаваца и ВЦ шоља.

На срећу, држаоци складишта су у обавези да приликом њиховог отварања положе банкарску гаранцију из које је могуће наплатити штету. Након што измире све обавезе према држави и плате увозне дажбине (царину, ПДВ и акцизе) на робу која недостаје на стању, држаоци ће одговарати и због злоупотребе робе пре окончања царинског поступка.

Поред Управе царина случајевима злоупотреба у царинским складиштима бавиће се и тужилаштво и МУП.


#   Ниш   царина   Управа царина   царинско складиште   царинарница
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима