Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Хулиган пуштен на слободу

rssBookmark and Share

15.10.2011. Аutor : S.Radović |

Геј лезбејски инфо центар најоштрије је осудио напад на девојку која је носила мајицу са ЛГБТ симболима који се десио у центру Београда. У ГЛИЦ-у кажу да су огорчени што нападачу није одређено полицијско задржавање, већ је пуштен на слободу.

Хулиган пуштен на слободу

-Српска православна црква и српски политичари, пре свега Ивица Дачић, Драган Марковић Палма и Драган Ђилас су својим изјавама и делима хушкали и охрабривали грађане Србије да се обрачунају са ЛГБТ популацијом,Стоји у саопштењу Геј лезбејског инфо центра.

ГЛИЦ је раније упозоравао политичаре да поведу рачуна о својим изјавама у вези Параде поноса, али су они та упозорења игнорисали. Данас имамо ситуацију да малолетници потежу нож на припаднике ЛГБТ популације, да их судије пуштају на слободу, а да противници геј параде једни другима додељују ордење и плакете !

-Шта ћете учинити поводом овог напада? Да ли ћете и малолетном нападачу доделити орден, јер је он продукт ваших речи и дела ! Питају се у ГЛИЦ-у .

 

Нападнута лезбејка ван животне опасности

Нападнута припадница ЛГБТ популације А. Ж. која је у тренутку напада на себи имала обележја Параде поноса је случај пријавила полицији и одмах затим обавестила и ГСА.

Према информацијама до којих смо дошли, у питању су тројица хулигана која су А. Ж. и њене две пријатељице пратила од Зеленог Венца до угла улица Царице Милице и Маршала Бирјузова, где се напад и догодио.

Након што су приметили да А. Ж. на себи има обележја ЛГБТ покрета, један од њих је уз псовке насрнуо на њу више пута узвикујући питање да ли је она лезбејка.

Убрзо затим је почео да је удара, а онда потегао и нож и напао је. А. Ж. је у нападу задобила тешке телесне повреде – дубоку повреду десне шаке са пресеченим тетивама два прста, контузију главе и више масница и одеротина по телу, које јој је нападач нанео ударцима песницама и ногом.

Напад би се сигурно завршио са далеко трагичнијим последицама по А. Ж. да она уз помоћ пријатељице није пружила отпор у намери да одбрани свој живот и руком која јој је повређена ухватила нож и тако избегла рањавање које је могло бити фатално.

Како ''Јужна Србија'' сазнаје А. Ж. се тренутно боље осећа, у стабилном је стању и налази се под сталним лекарским надзором у Клиничком центру Србије где чека на операцију десне шаке.

Геј стрејт алијанса је са њом у сталном контакту, њени активисти су били са А. Ж. јутрос при пријему у Ургентни центар, а током данашњег дана су је поново обишли заједно са адвокатом Правне службе ГСА.

ГСА и њена Правна служба ће интензивно пратити рад полиције, тужилаштва и судства на овом случају, и заступати жртве овог мучког напада пред свим надлежним институцијама.

ГСА захтева да се хитно нађу сви починиоци и саучесници у овом тешком кривичном делу без обзира на њихову старосну доб и да се приведу правди, а од надлежних судских органа да у што хитнијем року изрекну адекватне казне.

Напади на ЛГБТ особе се дешавају током целе године о чему ГСА и друге ЛГБТ организације редовно обавештавају јавност. Овај случај тешког рањавања, тј. покушаја убиства је један од најозбиљнијих који су Геј стрејт алијанси пријављени у последњих неколико година.

Очигледно је да нападачи више не презају ни да неком ко је другачије сексуалне оријентације или ко носи обележја ЛГБТ покрета одузму живот. ГСА зато пита надлежне државне институције, а посебно оне политичаре који су у последње време говорили у негативном контексту о ЛГБТ особама и њиховим активностима, да ли је потребно да неко буде убијен да би се схватило у каквим озбиљним и тешким проблемима се налази ЛГБТ популација у Србији и да би се кренуло са њиховим решавањем ?

Све чешће и опасније нападе очигледно није могуће зауставити само спорадичним бављењем последицама, већ се напокон мора ухватити у коштац са узроцима.

ГСА захтева да се без одлагање крене у процес системског смањења насиља и дискриминације над ЛГБТ особама и хитно донесе план борбе против насиља и хомофобије. Такође, ГСА ће о овом случају обавестити све релевантне међународне организације.


#   Јужна Србија регион   Ивица Дачић   ГСА   Драган Ђилас   Ургентни центар   Драган Марковић   Српска православна црква   Драган Марковић Палма   популација
@DacicIvica @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима