Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ко је одговоран за нестанак робе из царинских складишта у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 21.11.2018. Јужна Србија Инфо

"За робу која је смештена у складиштима искључиво су одговорни њихови држаоци", објашњавају из Управе царина.

Ко је одговоран за нестанак робе из царинских складишта у Нишу

О медијски веома пропраћеном случају нестанка 300 тона неоцарињене робе из царинских  складишта у Нишу, новинаркa портала „JUGpress“, поставила је неколико питања Управи царина о томе ко сноси одговорност за мањак ускладиштене робе и каква казна очекује прекршиоца.

На питање новинарке како је могуће да из складишта „испари“ толика количина робе, изнет је податак да се због термина „царинска складишта“ често погрешно тумачи да су цариници физички присутни у њима, па да су самим тим и одговорни када нешто нестане, што није тачно.

"За робу која је смештена у складиштима, објашњено је, искључиво су одговорни њихови држаоци", објашњавају из Управе царина.

Надлежни у Управи царина су објаснили да се у складиштима држи роба над којом тек треба да се спроведе царински поступак, а држаоци складишта морају да положе банкарску гаранцију приликом њиховог отварања, како би евентуално настала штета могла да се намири.

Складиштење робе над којом тек треба да се спроведе поступак царињења плаћа увозник, односно њен власник, а цариници врше редовне и ванредне контроле складишта до тренутка до када роба не буде оцарињена.

За нестанак неоцарињене робе одговорност сносе држаоци складишта, који у случају било каквих махинација најпре морају да измире обавезе према држави и плате увозне дажбине на робу која недостаје, а потом се против њих покрећу прекршајни и управни поступци.

У том случају, уколико тужилаштво процени да због злоупотреба са робом пре окончања царинског поступка има елемената кривичног дела, покрећу се и кривични поступци. Висина казне зависи искључиво од судске одлуке, при чему може достићи и четвороструки износ у односу на вредност робе која је предмет прекршаја. Суд може донети одлуку и да се такво складиште затвори, а циљ је да се утајени новац нађе тамо где и треба да буде – у државном буџету.

Такође је предочена и чињеница да се овакви прекршаји бележе и у царинским складиштима на територији других градова, али да се јавности представљају само они у којима се ради о великим количинама или великој вредности нестале робе.


#   Ниш   крађа   Управа царина   Југпрес   царинско складиште
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима