Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ЛОПОВЛУК У ЦРКВИ: Патријарх открио крађу 80.000 евра

Bookmark and Share

27.02.2016. Слађана Вукашиновић, Блиц

Мирко Видачак, бивши старешина Цркве Лазарица у Београду, проневерио је чак 80.000 евра црквеног новца, сазнаје „Блиц“.

Крађе у цркви
Крађе у цркви

Патријарх Иринеј је због тога удаљио Видачака са места старешине и упутио га у парохију на периферији Београда, у Вишњицу. Крађу је крајем 2014. открио сам патријарх проверавајући касу ове цркве. Извор „Блица” из Патријаршије тврди да је разлог за контролу било нагло смањење прихода у 2013. и 2014. који су стизали у патријаршијску касу из Лазарице.

Немам речи да опишем несрећу коју сам доживео јер је Божји изасланик злоупотребио новац сиромашних верника.

- Црква је добростојећа јер се у њој налази део царевих моштију, али и чудотворна икона Светог Мине, због чега долазе људи из целе Србије и остављају прилоге. Последњих година по приходима је изгледало као да готово нико не долази, па је патријарх посумњао да се новац слива у приватне џепове - каже извор Блица.

Утврђено је да недостаје 80.000 евра, што је, каже наш саговорник, патријарха толико изнервирало да се умало није онесвестио.

- Одмах је Видачака удаљио из парохије и наложио новом старешини Драгославу Стикићу да се новац надокнади до средине 2016. Патријарх је одлучан у борби против финансијских малверзација у цркви - каже наш извор.

Сазнања „Блица“ потврдио је и патријарх Иринеј.

- Контролисао сам финансија Лазарице, где је утврђено да са новцем верника старешина није добро располагао. Мањак у каси био је око 80.000 евра. Немам речи да опишем несрећу коју сам доживео зато што се неко од Божјих изасланика усудио да новац сиромашних верника злоупотреби. Финансијске злоупотребе нису достојне Божјих храмова и зато сам наложио да се провере све црквене финансије - изјавио је патријарх за „Блиц“.

На питање да ли је малверзација пријављена и државним органима, патријарх је рекао да „све иде својим током“.


#   СПЦ   Патријарх Иринеј   крађа   новац     Црква Лазарица   проневера
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима