Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

LOPOVLUK U CRKVI: Patrijarh otkrio krađu 80.000 evra

Bookmark and Share

27.02.2016. Slađana Vukašinović, Blic

Mirko Vidačak, bivši starešina Crkve Lazarica u Beogradu, proneverio je čak 80.000 evra crkvenog novca, saznaje „Blic“.

Krađe u crkvi
Krađe u crkvi

Patrijarh Irinej je zbog toga udaljio Vidačaka sa mesta starešine i uputio ga u parohiju na periferiji Beograda, u Višnjicu. Krađu je krajem 2014. otkrio sam patrijarh proveravajući kasu ove crkve. Izvor „Blica” iz Patrijaršije tvrdi da je razlog za kontrolu bilo naglo smanjenje prihoda u 2013. i 2014. koji su stizali u patrijaršijsku kasu iz Lazarice.

Nemam reči da opišem nesreću koju sam doživeo jer je Božji izaslanik zloupotrebio novac siromašnih vernika.

- Crkva je dobrostojeća jer se u njoj nalazi deo carevih moštiju, ali i čudotvorna ikona Svetog Mine, zbog čega dolaze ljudi iz cele Srbije i ostavljaju priloge. Poslednjih godina po prihodima je izgledalo kao da gotovo niko ne dolazi, pa je patrijarh posumnjao da se novac sliva u privatne džepove - kaže izvor Blica.

Utvrđeno je da nedostaje 80.000 evra, što je, kaže naš sagovornik, patrijarha toliko iznerviralo da se umalo nije onesvestio.

- Odmah je Vidačaka udaljio iz parohije i naložio novom starešini Dragoslavu Stikiću da se novac nadoknadi do sredine 2016. Patrijarh je odlučan u borbi protiv finansijskih malverzacija u crkvi - kaže naš izvor.

Saznanja „Blica“ potvrdio je i patrijarh Irinej.

- Kontrolisao sam finansija Lazarice, gde je utvrđeno da sa novcem vernika starešina nije dobro raspolagao. Manjak u kasi bio je oko 80.000 evra. Nemam reči da opišem nesreću koju sam doživeo zato što se neko od Božjih izaslanika usudio da novac siromašnih vernika zloupotrebi. Finansijske zloupotrebe nisu dostojne Božjih hramova i zato sam naložio da se provere sve crkvene finansije - izjavio je patrijarh za „Blic“.

Na pitanje da li je malverzacija prijavljena i državnim organima, patrijarh je rekao da „sve ide svojim tokom“.

Komentara: 0


#   SPC   Patrijarh Irinej   krađa   novac     Crkva Lazarica   pronevera
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}