Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Министарство поднело кривичну пријаву против 14 особа због несреће у руднику „Соко“

rssBookmark and Share

Сокобања 13.08.2022. Јужна Србија Инфо

Као што је министарка Зорана Михајловић најавила, Министарство је јутрос предало кривичну пријаву Вишем јавном тужилаштву у Нишу против 14 лица због кривичног дела тешко дело против опште сигурности људи и имовине, јер сматрамо да су осумњичени одговорни за извршење овог тешког дела због којег је 8 рудара страдало, а њих 20 повређено“, изјавила је Јованка Атанацковић, државна секретарка Министарства рударства и енергетике.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

„Кривичну пријаву поднели смо против 14 особа за које сматрамо да су одговорни јер се извођење радова вршило на основу неисправне и неважеће документације, за нечињење или чињење супротно прописима у ноћи када је дошло до несреће у руднику „Соко“. Затим, сматрамо да постоје индиције да су наручили израду Техничког рударског пројекта на основу допунског и главног рударског пројекта за које нису имали одобрења ресорног Министарства или су одобрења истекла. Такође вршена је техничка контрола која није проверила све чињенице и која је тврдила да одобрења постоје, иако их није било.

Тужилаштву су предате све информације са документацијом и аудио записима којима Министарство располаже о несрећи у руднику „Соко“, укључујући и записник рударске инспекторке, јер желимо да се још једном испитају све околности и да би се утврдила истина о несрећи. Такође смо о садржају кривичне пријаве, којом је обухваћено 14 лица информисали и Републичко јавно тужилаштво у Београду, јер сматрамо да највише инстанце треба да испитају све чињенице.


#   Сокобања   Зорана Михајловић   кривична пријава   експлозија   Више јавно тужилаштво   Рудник Соко   Министарство рударства и енергетике   несрећни случај
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима