Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

МУП: Пожар код Прешева под контролом, хеликоптери избацили 30 тона воде

rssBookmark and Share

Прешево 07.08.2022. РТС, Јужна Србија Инфо

Брзом интервенцијом припадника Министарства унутрашњих послова, ватрогасаца-спасилаца Сектора за ванредне ситуације са земље и Хеликоптерске јединице из ваздуха, пожар у околини Прешева је, за мање од 24 часа стављен под контролу. Горело је 50 хектара у атарима села Црнотинце, Рајинце, Горња и Доња Шушаја. Пожар у Црнотинцу још није локализован и тренутно је на три локације.

МУП: Пожар код Прешева под контролом, хеликоптери избацили 30 тона воде

Пожар који је избио у околини Прешева, између села Рајинце и Црнотинце код Прешева и захватио суву траву, ниско растиње и шуму површине око 50 хектара, стављен је под контролу, саопштио је МУП.

Милорад Спасојевић из Сектора за ванредне ситуације рекао је да је ситуација много боља него јуче, када је пожар пријављен.

"Ангажовањем већег броја снага ватрогасаца, односно довођењем јединица у садејство ватрогасно-спасилачкој јединици из Врања, успели смо да пожар, који је захватио велику пожарну површину, сузбијемо. Пре свега, оно што је најбитније, успели смо да спречимо ширење пожара према насељеним местима", рекао је Спасојевић за РТС.

Припадници Хеликоптерске јединице су са три хеликоптера од јутрос имали чак 32 налета и бацили 30 тоне воде.

У гашењу пожара тренутно учествује 70 ватрогасаца-спасилаца са 26 ватрогасних возила и три АТВ возила из ВСЈ Врање, Ниш, Лесковац, Прокупље, Јагодина, Крушевац, Крагујевац, Зајечар и Пирот, 15 припадника Хеликоптерске јединице МУП-а са три летелице.

Такође, у интервенцији учествују и припадници ЈП "Моравица" и "Комуналац", са две цистерне.

Нема угроженог становништва ни објеката, наводи МУП.

У Црнотинцу гори на три локације

Пожар у Црнотинцу још увек није локализован и тренутно је на три локације. На терену су ватрогасци спасиоци и три хеликоптера МУП-а, међутим таман када угасе пожар на једном месту, на другом се рашири и распрши услед ветра и високе температуре.

Остало је велико згариште од ниског растиња и осећа се јак и непријатан мирис пепела. Изгорела је борова шума.

"Имамо пожар на шумском комплексу који је под засадом борове шуме. Тренутно пожар није још локализован, локализација је на виру, тако да ја верујем да ће бити у врло брзом времену", рекао је Дејан Станојевић, командир ватрогасно-спасилачког батаљона у Врању.

Истакао је да се на терену налази укупно 70 припадника Сектора за ванредне ситуације са 27 возила у гашењу и хеликоптерска јединица МУП-а са три хеликоптера.

"Велика је штета и за природу и за село, општину и за Републику. Како се прича, мада се то деси и сваке године, има ту неке приватне депоније између села Црнотице и Рајце. Ту људи бацају све, смећа, гуме и пале га. Увек иде са те стране", прича Васу Бајрами из Црнотинца. 

Неџмедин Ахмеди, шеф службе за ванредне ситуације у Прешеву, каже да су ватрогасци дежурали и да није постојала опасност да се евакуишу породице, да је с безбедносне стране  све било у реду.

Навео је и да се не зна шта је узрок овог пожара.

"Сумњамо да је људски фактор у питању, за то немамо доказе", рекао је Ахмеди.

Пожар је на сву срећу, рано јутрос заустављен у близини кућа, тако да нису угрожена домаћинства, али још увек тиња на појединим местима, појављује се ватра.

Ватрогасци ће када се локализује и угаси пожар и наредних неколико дана дежурати и контролисати.


#   Прешево   пожар   МУП РС   ватрогасци
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима