Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

По милион динара дечацима које је сексуално злостављао Пахомије

rssBookmark and Share

Врање 01.05.2014. Политика

Четворици дечака које је, према наводима оптужног предлога некадашњег Општинског јавног тужилаштва у Врању злостављао владика врањски Пахомије (Томислав Гачић), исплаћена је одштета од по милион динара.

По милион динара дечацима које је сексуално злостављао Пахомије

Како је навео државни секретар у Министарству правде Слободан Хомен, документ о поравнању којим се Министарство правде обавезало да дечацима исплати поменуту суму потписан је 30. марта ове године, пише "Политика".

"Пресудом Врховног суда Србије (ВСС) по захтеву за заштиту законитости које је поднео републички јавни тужилац, створен је основ да Министарство правде, без обзира на то што не постоји законска и судска обавеза, закључи поравнање. За исплату штете није постојао законски оквир, али морални јесте. Позивајући се на пресуду ВСС-а која не утврђује да ли је неко крив, али утврђује да је поступак ометан и да је повређено право на суђење у разумном року, чиме је дечацима нанета штета, одлучили смо да исплатимо одштету", изјавио је Хомен за "Политику".

Општинско јавно тужилаштво у Врању је 21. априла 2003. поднело оптужни предлог којим се окривљени владика Пахомије теретио за сексуално злостављање четворице дечака неутврђеног дана током лета 1999, 2. јануара 2000. и 2001. и неутврђеног дана крајем маја 2002.

Владика је у два случаја ослобођен одговорности, док је у односу на друга два наступила апсолутна застарелост.


#   Врање   Слободан Хомен   дете   злостављање   сексуално злостављање   врањски Пахомије   Томислав Гачић   Министарство правде   државни секретар
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима