Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сексуално злостављање - Владика: Нико ме од надлежних није звао

rssBookmark and Share

26.03.2013. Autor: I.J.-JužnaSrbija.Info

Епископ врањски Пахомије, кога један младић терети за вишегодишње сексуално злостављање, најавио је да ће се одазвати сваком позиву истражитеља и казао да је за оптужбе сазнао из медија.

Сексуално злостављање - Владика: Нико ме од надлежних није звао

 

"Мене нико званично од надлежних државних органа до сада није контактирао или позивао везано за натписе објављене у "Новинама врањским“ и неким другим листовима. Ствари данас тако стоје, а сутра је нови дан", рекао је за Данас епископ врањски Пахомије чије је световно име Томислав Гачић.

Њега је у изјави полицији у Лесковцу за деветогодишње сексуално злостављање оптужио Немања С. (24), који је радио као магационер при Врањској епархији. Ово је други случај, након вишегодишњег спора у случају четворице дечака, у коме се овај црквени великодостојник терети за "недозвољене сексуалне радње“.

Први је окончан тако што је предмет застарео.

Владика врањски је казао да ће се одазвати сваком позиву полиције.

"Боже, па какво је то питање!? Наведите ми када се ја то нисам одазивао на позиве надлежних судских органа, а добро знате колико је трајао судски процес против мене пред судовима у Нишу и Врању. Отуда сам спреман да се одазовем на позив било из полиције, било из надлежног тужилаштва и дам свој исказ. То је моја обавеза и ја од тога нећу нигде побећи", рекао је он.

Он није желео да коментарише медијске спекулације да би најновији случај оптужби против њега могао да се нађе и на дневном реду мајског заседања Синода СПЦ, те да би он могао тада да буде пензионисан.

"Настављам да редовно обављам свој посао и немам пуно времена да се бавим свиме што медији последњих дана објављују о мени", рекао је владика Пахомије.

Иначе, Епархијски управни одбор Епархије врањске поднео је кривичне пријаве код Основног јавног тужилаштва у Врању против бившег магационера, који је оптужио владику, због продуженог кривичног дела проневере и злоупотребе службеног положаја.

Пријава је поднета и код Вишег јавног тужилаштва против бившег старешине Цркве Света Петка на Шапраначком гробљу у Врању, због продуженог кривичног дела проневере и фалсификовања службене исправе.


#   злостављање   сексуално злостављање   врањски Пахомије   Томислав Гачић   Света Петка   кривичне пријаве   Управни одбор
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима