Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Seksualno zlostavljanje - Vladika: Niko me od nadležnih nije zvao

rssBookmark and Share

26.03.2013. Autor: I.J.-JužnaSrbija.Info

Episkop vranjski Pahomije, koga jedan mladić tereti za višegodišnje seksualno zlostavljanje, najavio je da će se odazvati svakom pozivu istražitelja i kazao da je za optužbe saznao iz medija.

Seksualno zlostavljanje - Vladika: Niko me od nadležnih nije zvao

 

"Mene niko zvanično od nadležnih državnih organa do sada nije kontaktirao ili pozivao vezano za natpise objavljene u "Novinama vranjskim“ i nekim drugim listovima. Stvari danas tako stoje, a sutra je novi dan", rekao je za Danas episkop vranjski Pahomije čije je svetovno ime Tomislav Gačić.

Njega je u izjavi policiji u Leskovcu za devetogodišnje seksualno zlostavljanje optužio Nemanja S. (24), koji je radio kao magacioner pri Vranjskoj eparhiji. Ovo je drugi slučaj, nakon višegodišnjeg spora u slučaju četvorice dečaka, u kome se ovaj crkveni velikodostojnik tereti za "nedozvoljene seksualne radnje“.

Prvi je okončan tako što je predmet zastareo.

Vladika vranjski je kazao da će se odazvati svakom pozivu policije.

"Bože, pa kakvo je to pitanje!? Navedite mi kada se ja to nisam odazivao na pozive nadležnih sudskih organa, a dobro znate koliko je trajao sudski proces protiv mene pred sudovima u Nišu i Vranju. Otuda sam spreman da se odazovem na poziv bilo iz policije, bilo iz nadležnog tužilaštva i dam svoj iskaz. To je moja obaveza i ja od toga neću nigde pobeći", rekao je on.

On nije želeo da komentariše medijske spekulacije da bi najnoviji slučaj optužbi protiv njega mogao da se nađe i na dnevnom redu majskog zasedanja Sinoda SPC, te da bi on mogao tada da bude penzionisan.

"Nastavljam da redovno obavljam svoj posao i nemam puno vremena da se bavim svime što mediji poslednjih dana objavljuju o meni", rekao je vladika Pahomije.

Inače, Eparhijski upravni odbor Eparhije vranjske podneo je krivične prijave kod Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju protiv bivšeg magacionera, koji je optužio vladiku, zbog produženog krivičnog dela pronevere i zloupotrebe službenog položaja.

Prijava je podneta i kod Višeg javnog tužilaštva protiv bivšeg starešine Crkve Sveta Petka na Šapranačkom groblju u Vranju, zbog produženog krivičnog dela pronevere i falsifikovanja službene isprave.


#   zlostavljanje   seksualno zlostavljanje   vranjski Pahomije   Tomislav Gačić   Sveta Petka   krivične prijave   Upravni odbor
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima