Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Покушали да запале споменик Анети Андрејевић

rssBookmark and Share

10.05.2014. Блиц

Тројица малолетника из Ниша покушала су да запале споменик народном хероју Анети Андрејевић (1923-1943) који се налази испред зграде Нишког културног центра у Уици Станоја Бунушевца

Покушали да запале споменик Анети Андрејевић

Полиција их је затекла 10.маја око један час иза поноћи како поливају споменик бензином за упаљаче. Код њих нису пронађене шибице или упаљач, али се не искључује могућност да су их одбацили приликом наиласка полиције.

Како је потврђено у нишкој полицији, нема елемената за покретање кривичног поступка, али ће против све тројице бити поднета прекршајна пријава. Не искључује се могућност да иза инцидента стоји нека пронацистичка неформална група, будући да је 9.маја у свету обележаван Дан победе на фашизмом.

За сада нема информација да ли су малолетници припадници неке такве групације која подржава фашистичку идеологију, или се ради о несмотреном иступу тинејџера.

Јелисавета Анета Андрејевић била је члан СКОЈ-а а 1941.године ступила је у Топлички партитзански одред. Након заробљавања одведена је у концентрациони логор на Црвеном Крсту у Нишу, а 9.јануара 1943. године одведена је на Бубањ и стрељана.

Указ ом председника ФНРЈ Јосипа Броза Тита 1953.године проглашена је за народног хероја.


#   споменик   паљење     прекршајна пријава   Дан победе   Логор на Црвеном крсту
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима