Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Потресно: Маша (3) нађена под стаблом, Мартин (1) у тракторској гуми!

rssBookmark and Share

Алексинац 25.04.2014. Алексинац.Нет

„Пустите ме само да је видим још једанпут, морам да је видим, молим вас“, вриштала је јуче од бола Биљана Миленковић (27) из Банковца код Алексинца, након што је пронађено тело њене ћерке Маше (3), која се са братом Мартином (1) претходног дана удавила у реци Турији.

Након што су из реке извучена тела малишана, полиција привела Биљану Миленковић, коју терети за небригу о деци.

После вишечасовне потраге, тело девојчице пронашли су рониоци Горске службе спасавања (ГСС) јуче око 11.30 испод обореног стабла у речној окуци, око 500 метара од места где је дан раније упала у воду, бацајући каменчиће. Два часа касније, око километар низводно према ушћу у Јужну Мораву, рониоци жандармерије, нашли су и беживотно тело њеног брата Мартина, склупчано у тракторској гуми на средини реке.

Девојчица је нађена у одећи коју је имала на себи када је нестала - браон јакници са капуљачом, црвеним панталоницама и розе ципелицама. Дечје ручице згрчиле су се непомично, као да спава...

- Кукао сам целу ноћ. Остао сам без оба детета, као да сам се каменом у бога бацао... Да сам био на обали у том тренутку, живот бих дао само да их спасим. Не бих могао да поднесем да нису нађени. Сада барем могу да их сахраним како треба, по обичајима. Да знам да су на гробљу - једва је говорио отац Горан, који је све време пратио претрагу спасилаца крај реке.

Мајка Биљана јуче од бола није могла да разоговара са новинарима.
- Јао, Машо, јао, Мартине... Кога ће мајка сада да облачи, кога ће мајка сада да успављује. Душице моје златне - јечала је Биљана.

Спасиоци ГСС подељени у четири тима, претраживали су педаљ по педаљ речног корита и приобаља, завиривали у сваки вир и испод сваког стабла. Рониоци ГСС-а нашли су тело девојчице на месту које су само 40 минута раније већ прегледали рониоци жандармерије, па се претпоставља да га је вода у међувремену преместила.

- Са колегом сам прегледао обале када сам на једном оштром речном завоју, испод стабла у води, напипао нешто налик на леђне пршљенове. Помислио сам да је кичма детета, па сам позвао колегу да проверимо. Испоставило се да је тело девојчице - каже ронилац ГСС-а Марко Миладиновић.

Мајка задржана у полицији
Након проналаска тела деце, мајка Биљана задржана је у полицији до 48 часова због сумње да је починила тешко дело против опште сигурности. Она се сумњичи да се није адекватно старала о деци у моменту трагедије. Биљана је пријавила да је Маша упала у воду док је бацала каменчиће, а да је она пала у реку са Мартином у рукама када је покушала да јој помогне.

 

Хтела сам да вас спасим, али нисам могла!

Биљана Миленковић, чији су се ћерка Маша (3) и син Мартин (1) прекјуче утопили у реци Турији у селу Банковац, ухапшена је јуче због тешког дела против опште сигурности, само неколико сати након што су тела двоје малишана нађена у мутној реци. Она се засад сумњичи само за небригу о деци, а полицијска истрага ће показати да ли је можда одговорна и за убиство своје ћерке и сина!

Трогодишња Маша нађена је јуче у 13.20 сати испод трулог балвана, отприлике пола километра од места на којем је упала у воду. Њен једанаестомесечни брат нађен је два сата касније и километар даље, закачен за тракторску гуму. Потрагу за малишанима са стрепњом је пратио Горан Миленковић, отац настрадале деце, а кад је видео како извлаче девојчицу испод трулог балвана, бризнуо је у плач!

- Боже, шта сам ти скривио, јесам ли на тебе камење бацао! Што су ти моја деца била крива! Кад би бар и Мартина нашли, било би ми лакше, могао бих да их заједно сахраним, да знам где им је гроб - јаукао је несрећни отац видевши ћеркино тело.

Кад је сазнао да му је нађен и син, очајни човек је једва прозборио:
- Њих нема па нема, али макар да их сахраним како доликује, да знам где им је гроб.

Чим је чула да је нађена Маша, мајка Биљана, која је била и једини сведок трагедије, као без душе је дотрчала до реке.

- Пустите ме да је видим, да је још једном пољубим. Јадна моја деца, пилићи моји, кога ће мајка сад да грли... Машо, што ме ниси послушала, што си у реку улазила? И брата си много волела, па си њега са собом повела. Мајка је хтела да вас спасе, али није могла - нарицала је Биљана.

- Мартине, Машо, децо моја јадна - оплакивала је старица страдале малишане, док су мештани Банковца силом спречавали ожалошћену породицу да приђе телима деце.

Бојан Драгутиновић, вођа екипе Горске службе спасавања, рекао је да потрага није била лака јер је набујала Турија пуна вирова, а кише су је замутиле.

Тела малишана пребачена су у Институт за судску медицину и после обдукције ће бити одлучено за које кривично дело ће мајка Биљана одговарати.

Исповест Марко Миладиновић први нашао тело девојчице

Припадник Горске службе спасавања, ронилац Марко Миладиновић први је нашао Машу Миленковић. У разговору за Курир он је признао да му није било нимало лако кад је напипао дечје тело.

- Стрпљиво смо претраживали свако место на ком би тела малишана могла да буду. Кад смо стигли до окуке реке, колега је почео да вади грање из воде, а ја сам се завукао испод једног балвана. Напипао сам нешто што ми се учинило да је дечја кичма, па сам позвао колегу да и он то опипа да бих био сигуран. И он се сложио да је то вероватно тело. Из воде смо извукли ту малу девојчицу... У Горској служби спасавања сам годину дана и свима нам је овде посао да спасавамо људе. Најтеже нам је кад је за спас прекасно, а посебно, као сада, кад су жртве деца - испричао је Миладиновић.

Тешко је било и рониоцима Жандармерије који су из воде извукли Мартина. Његово мајушно тело нађено је насред реке.

- Тело дечака се заглавило у тракторској гуми. Кад смо га угледали, с једне стране нам је лакнуло што је потрага завршена, али смо сви били много више погођени пошто смо видели утопљеног малог дечака - рекао је један од спасилаца.

 

Како је дошло до трагедије

- Док је бацала каменчиће у реку, Маша се оклизнула и упала у воду
- Мајка Биљана је ухватила Машу за одећу, али је изгубила равнотежу и упала у реку са сином Мартином, ког је држала у наручју
- Мартин је испао Биљани из наручја и нестао у мутној води
- Маша је стигла да викне само „мама“, а затим је и она нестала
- Комшија који је зачуо Биљанину вриску дотрчао је до реке и извукао жену на обалу


#   Алексинац   полиција   Горан Миленковић   Банковац   Турија     Биљана Миленковић   Марко Миладиновић   кривично дело   Институт за судску медицину   беживотно тело
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима