Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Преживео ујед отровнице: Возио аутомобил 12 километара након што га је ујела шарка!

rssBookmark and Share

Дудулајце 01.06.2016. Б.Јаначковић, Блиц

Слободан Јовановић (73) из Ниша, просветни радник у пензији, хоспитализован је на Инфективној клиници Клиничког центра у Нишу након што га је ујела змија шарка.

Слободан Јовановић се опоравља  на Инфективној клиници у Нишу Фото: РАС Србија
Слободан Јовановић се опоравља на Инфективној клиници у Нишу Фото: РАС Србија

Он је иако га је отровница ујела за ногу сам довезао кола до нишког насеља 9. мај, а теже последице избегнуте су у првом реду због његове правовремене реакције и велике присебности.

Јовановић каже да је обрађивао виноград на викендици у селу Дудулајце, када је око 14 сати осетио да га је нешто ударило два пута по нози.

- Била је врућина, скинуо сам се у шорц, а на ногама сам имао ципеле. Било ми је чудно што комшија ради у шорцу а има гумене чизме на ногама. Кренуо сам око 14 сати да направим паузу и ручам и док сам ишао према викендици, осетио сам два ударца по нози. Видео сам змију како улази у кофу са водом и одлази даље. Одмах сам препознао да се ради о шарки: била је дугачка око 60 центиметара, имала је шиљату главу и фантастичне шаре по кожи - поверава се Јовановић.

Он претпоставља да је у трави нагазио змију, или да је пришао ближе него што је требало, због чега је она реаговала одбрамбено.

- Нисам се уплашио, имам 73 године и ничега се не плашим. Али, знао сам шта ми је чинти. Позвао сам сина, рекао му да ме чека испред куће и да узме моју здравствену књижицу. Тек када сам сишао на пут осетио сам прве симптоме - на месту уједа ми је врило као да сам примио ињекцију. Сео сам у кола и кренуо према кући која је удаљена око 12 километара - прича Јовановић.

Када је стигао до нишког насеља у којем живи, већ је осетио малаксалост и немоћ.

- Испали су ми кључебви и телефон из руке. Кренули смо колима ка Дому здравља Ледена стена. Испред Дома здравља чекао је санитет јер их је мој син обавестио па смо кренули према Клиничком центру. Када сам стигао на Инфективну клинику, непун сат након уједа, знао сам да сам у најбољим рукама на свету. Добио сам терапију и осећам се боље. Нога ми само мало отиче, али сам добро. Када изађем, купићу највеће чизме које нађем да имам када следећи пут идем у виноград - каже Јовановић са осмехом.

На Инфективној клиници кажу да је Јовановић имао лакшу клиничку слику и да је примио само детоксикациону терапију. За случај тежих уједа на клиници имају довољно серума.

Десетак уједа годишње

Змије отровнице уједу годишње десетак Нишлија, највише у мају и јуну. Ово је трећи ујед овог пролећа. На Инфективну клинику 27. маја примљена је једна жена коју је ујела отровница, која је пуштена у понедељак након примљене терапије. Пре тога још један пацијент је био хоспитализован због уједа змије.


#   Клинички центар Ниш   Дудулајце   Ледена стена   змија   ујед   виногради   Клиника за инфективне болести   Слободан Јовановић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима