Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Руски Ми-8 гасио пожар код Босилеграда

rssBookmark and Share

Ниш 07.08.2017. РТС

Ми-8, руски хеликоптер, који је 2. августа слетео у Ниш, гасио је пожар у рејону Босилеграда који је успешно локализован, саопштено је из Српско-руског хуманитарног центра.

Руски Ми-8 гасио пожар код Босилеграда

Хеликоптер Ми-8 је у недељу кренуо на југ Србије, код Босилеграда, где је локализовао шумске пожаре у близини насеља Горња Љубата, чиме је сачувана површина од неколико десетина хектара шуме, као и имовина, објекти и куће на подручју са око хиљаду становника.

Командант посаде Владимир Серишев рекао је, након повратка у Ниш, да је терен на којем је избио пожар планински и неприступачан, те додао да су гореле велике површине, па се гасило са малих висина.

"Уверен сам да је Ми-8 најпогоднији за овакав терен и верујем да ће коришћење овог хеликоптера смањити ризик од настанка нових пожара и да ће бити ефикасно средство у борби против пожара", рекао је Серишев, а наводи се у саопштењу.

Иначе, Сектор за ванредне ситуације је дао предлог о захтеву за руским Ми-8, који би својим могућностима, капацитета 5 тона воде, допринео у борби српских ватрогасаца као моћан инструмент у борби против пожара.

Руски пилоти су, са српским колегама, 5. августа спровели извиђање терена у околини Сврљига, али је тада донета одлука да се Ми-8 не користи због мањих размера пожара и могућности да се ватра угаси са земље.

Ми-8 слетео је у Ниш 2. августа, где ће на аеродрому "Константин Велики" остати до 31. августа на основу Споразума Влада Србије и Русије о сарадњи у области хуманитарног реаговања у ванредним ситуацијама.


#   Ниш   Босилеград   пожар   РСХЦ Руски хуманитарни центар   сектор за ванредне ситуације   хеликоптер   југ Србије
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима