Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ШАКОМ И КАПОМ: Тајкуни добили паре, а Дунав морао да враћа

rssBookmark and Share

29.12.2015. Blic Online

“Дунав осигурање” је частио повлашћене клијенте са 305 милиона динара, због чега је за петоро ухапшених руководилаца ове компаније синоћ одређен притвор, међу којима је и бивша генерална директорка Милена Јездимировић.

Једна од петоро ухапшених из „Дунава“: Мила Јездимировић Фото: М. Цветковић
Једна од петоро ухапшених из „Дунава“: Мила Јездимировић Фото: М. Цветковић

Чашћавање државним новцем се одвијало преко Дунав банке, која је одобравала милионске позајмице, а гарант за њих је било “Дунав осигурање”. Фирме нису враћале новац банци, која је касније износ наплаћивала од “Дунав осигурања”, чиме је директно начињена штета осигуравајућем друштву, односно држави. Тако је уместо стварног кредита, добијени новац фирмама био поклон од “Дунав осигурања”.

Срећни клијенти који нису вратили новац Дунав банци су, поред “Витро груп” и “М-Б Пеликана”, и “Вег технолоџи”, “Еурополис 011” и “Мега пројект”. Све ове компаније данас су у стечају, а сумња се да је државни новац завршио у џеповима повлашћених тајкуна.

Како “Блиц” преноси, према интерном документу “Дунав осигурања”, који је и био основ за покретање истраге, “Витро група” је од Дунав банке добила кредит од 60 милиона динара, за који је “Дунав осигурање” положило депозит у истом износу. Када “Витро група” није вратила зајам, Дунав банка је наплатила 550.000 евра од “Дунав осигурања” на име јемства.

- Слична ствар се десила и са “Мега пројектом”, који је узео кредит од 130.000 евра од Дунав банке, за који је “Дунав осигурање” на крају платило 133.666 евра, кад ова фирма није вратила зајам.

Сумња се да су малверзације рађене и са обвезницама. Наиме, „Дунав осигурање“ је купило корпоративне обвезнице од фирми које су убрзо завршавале у стечају. То је случај са „М-Б Пеликан“ из Ниша и “Вег технолоџи”, где је пласирао по 60 милиона динара. И фирма “Еурополис 011” је добро прошла јер је добила 110 милиона динара зајма, при чему јој је оснивачки капитал износио само 500 евра. Све ове гаранције „Дунав осигурања“ су потпуно незаконите - наводи извор Блица.


#   притвор   корупција   Зоран Тодоровић   Дунав осигурање   Милена Јездимировић    
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима