Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

ŠAKOM I KAPOM: Tajkuni dobili pare, a Dunav morao da vraća

rssBookmark and Share

29.12.2015. Blic Online

“Dunav osiguranje” je častio povlašćene klijente sa 305 miliona dinara, zbog čega je za petoro uhapšenih rukovodilaca ove kompanije sinoć određen pritvor, među kojima je i bivša generalna direktorka Milena Jezdimirović.

Jedna od petoro uhapšenih iz „Dunava“: Mila Jezdimirović Foto: M. Cvetković
Jedna od petoro uhapšenih iz „Dunava“: Mila Jezdimirović Foto: M. Cvetković

Čašćavanje državnim novcem se odvijalo preko Dunav banke, koja je odobravala milionske pozajmice, a garant za njih je bilo “Dunav osiguranje”. Firme nisu vraćale novac banci, koja je kasnije iznos naplaćivala od “Dunav osiguranja”, čime je direktno načinjena šteta osiguravajućem društvu, odnosno državi. Tako je umesto stvarnog kredita, dobijeni novac firmama bio poklon od “Dunav osiguranja”.

Srećni klijenti koji nisu vratili novac Dunav banci su, pored “Vitro grup” i “M-B Pelikana”, i “Veg tehnolodži”, “Europolis 011” i “Mega projekt”. Sve ove kompanije danas su u stečaju, a sumnja se da je državni novac završio u džepovima povlašćenih tajkuna.

Kako “Blic” prenosi, prema internom dokumentu “Dunav osiguranja”, koji je i bio osnov za pokretanje istrage, “Vitro grupa” je od Dunav banke dobila kredit od 60 miliona dinara, za koji je “Dunav osiguranje” položilo depozit u istom iznosu. Kada “Vitro grupa” nije vratila zajam, Dunav banka je naplatila 550.000 evra od “Dunav osiguranja” na ime jemstva.

- Slična stvar se desila i sa “Mega projektom”, koji je uzeo kredit od 130.000 evra od Dunav banke, za koji je “Dunav osiguranje” na kraju platilo 133.666 evra, kad ova firma nije vratila zajam.

Sumnja se da su malverzacije rađene i sa obveznicama. Naime, „Dunav osiguranje“ je kupilo korporativne obveznice od firmi koje su ubrzo završavale u stečaju. To je slučaj sa „M-B Pelikan“ iz Niša i “Veg tehnolodži”, gde je plasirao po 60 miliona dinara. I firma “Europolis 011” je dobro prošla jer je dobila 110 miliona dinara zajma, pri čemu joj je osnivački kapital iznosio samo 500 evra. Sve ove garancije „Dunav osiguranja“ su potpuno nezakonite - navodi izvor Blica.

Komentara: 0


#   pritvor   korupcija   Zoran Todorović   Dunav osiguranje   Milena Jezdimirović    
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima