Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сећање: Албански терористи су пред очима КФОР-а разнели Србе бомбом (УЗНЕМИРУЈУЋИ ФОТО)

rssBookmark and Share

16.02.2016. Извор: Телеграф, С.С., лектура Јужна Србија Инфо

У експлозији мине, постављене испод моста на магистралном путу Ниш-Приштина у близини села Ливадице код Подујева, 16. фебруара 2001. године, око 11.15, дигнут је у ваздух први од шест аутобуса којима су расељени Срби са Косова и Метохије ишли на Задушнице у Грачаницу.

Фото: Кристија Карс
Фото: Кристија Карс

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ! Данас се навршава 15 година од напада на аутобус “Ниш експреса”, у Ливадицама код Подујева. У овом монструозном злочину погинуло је 12 путника, међу њима двогодишње дете и повређено 43 расељених Срба.

У експлозији мине, постављене испод моста на магистралном путу Ниш-Приштина у близини села Ливадице код Подујева, 16. фебруара 2001. године, око 11.15, дигнут је у ваздух први од шест аутобуса којима су расељени Срби са Косова и Метохије ишли на Задушнице у Грачаницу, у пратњи војника КФОР-а.

У аутобусу је било 57 путника, а аутобус је погођен масивним ескплозивом, који је подигао аутобус са земље, потпуно уништио предњи део, од чега су смртоносне последице задобили возач и путници који су били на предњим седиштима. Други путници су повређени, неки од њих су касније, након пружања медицинске помоћи, преминули.

Једини осумњичени за овај терористички акт био је Фљорим Ејупи. Он је 6. јуна 2008. године осуђен за кривично дело вишеструког тешког убиства и више покушаја тешког убиства на 40 година затвора, за кривично дело тероризма 15 година затвора, за кривично дело изазивања опште опасности 8 година, за кривично дело изазивања расне и друге дискриминације 5 година и за кривично дело недозвољеног поседовања оружја 10 година.

У оптужници Фљорима Ејупија стоји да је “одговоран за убиство: Ненада Стојановића, Драгана Вукотића, Лазара Милкића, Снежане Здравковић, Данила Цокића, Сунчице Пејчић, Небојше Цокића, Мирјане Драговић, Милинка Краговића, Веље Стакића, Слободана Стојановића и Живане Токић“.

Оптужени Ејупи је проглашен кривим за покушај убиства лица која су у нападу задобила тешке телесне повреде: Стане Баук, Снежане Костић, Слађане Петковић, Ружице Трајковић, Живорада Стојановића, Наташе Стојановић, Јелене Драговић, Бранислава Токића, Синише Токића, Миладина Младеновића, као и за лица која су у нападу задобила лаке телесне повреде: Сунчице Денић, Стојана Костића, Милијане Алексић, Гордане Дорић, Јовице Перића, Митра Цвејића и Душице Јокић, али и за остала лица која су била у аутобусу лако повређена или нису повређена.

Због недостатка доказа, другостепеном одлуком Врховног суда Косова донетом марта 2009.год. Ејупи је ослобођен.

Еулекс је 2009. год. покренуо нову истрагу, случај „Ливадице“ воде људи из канцеларије специјалног тужиоца који су задужени за случајеве ратних злочина, али до дана данашњег нема осумњичених осим сазнања да иза овог терористичког акта у Ливадицама није могла стајати само једна особа.

Парастосом у цркви Свете Петке у Лапљем Селу и књижевним часом, који сваке године на овај дан организује Културно-просветна заједница КиМ и ове године биће обележено 15 година од етнички мотивисаног терористичког напада у Ливадицама.

 


#   аутобус   Ниш експрес   терористи   бомба   погибија   Подујево   Албанац   кривично дело     покушај убиства
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима