Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sećanje: Albanski teroristi su pred očima KFOR-a razneli Srbe bombom (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

rssBookmark and Share

16.02.2016. Izvor: Telegraf, S.S., lektura Južna Srbija Info

U eksploziji mine, postavljene ispod mosta na magistralnom putu Niš-Priština u blizini sela Livadice kod Podujeva, 16. februara 2001. godine, oko 11.15, dignut je u vazduh prvi od šest autobusa kojima su raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije išli na Zadušnice u Gračanicu.

Foto: Kristija Kars
Foto: Kristija Kars

DA SE NE ZABORAVI! Danas se navršava 15 godina od napada na autobus “Niš ekspresa”, u Livadicama kod Podujeva. U ovom monstruoznom zločinu poginulo je 12 putnika, među njima dvogodišnje dete i povređeno 43 raseljenih Srba.

U eksploziji mine, postavljene ispod mosta na magistralnom putu Niš-Priština u blizini sela Livadice kod Podujeva, 16. februara 2001. godine, oko 11.15, dignut je u vazduh prvi od šest autobusa kojima su raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije išli na Zadušnice u Gračanicu, u pratnji vojnika KFOR-a.

U autobusu je bilo 57 putnika, a autobus je pogođen masivnim eskplozivom, koji je podigao autobus sa zemlje, potpuno uništio prednji deo, od čega su smrtonosne posledice zadobili vozač i putnici koji su bili na prednjim sedištima. Drugi putnici su povređeni, neki od njih su kasnije, nakon pružanja medicinske pomoći, preminuli.

Jedini osumnjičeni za ovaj teroristički akt bio je Fljorim Ejupi. On je 6. juna 2008. godine osuđen za krivično delo višestrukog teškog ubistva i više pokušaja teškog ubistva na 40 godina zatvora, za krivično delo terorizma 15 godina zatvora, za krivično delo izazivanja opšte opasnosti 8 godina, za krivično delo izazivanja rasne i druge diskriminacije 5 godina i za krivično delo nedozvoljenog posedovanja oružja 10 godina.

U optužnici Fljorima Ejupija stoji da je “odgovoran za ubistvo: Nenada Stojanovića, Dragana Vukotića, Lazara Milkića, Snežane Zdravković, Danila Cokića, Sunčice Pejčić, Nebojše Cokića, Mirjane Dragović, Milinka Kragovića, Velje Stakića, Slobodana Stojanovića i Živane Tokić“.

Optuženi Ejupi je proglašen krivim za pokušaj ubistva lica koja su u napadu zadobila teške telesne povrede: Stane Bauk, Snežane Kostić, Slađane Petković, Ružice Trajković, Živorada Stojanovića, Nataše Stojanović, Jelene Dragović, Branislava Tokića, Siniše Tokića, Miladina Mladenovića, kao i za lica koja su u napadu zadobila lake telesne povrede: Sunčice Denić, Stojana Kostića, Milijane Aleksić, Gordane Dorić, Jovice Perića, Mitra Cvejića i Dušice Jokić, ali i za ostala lica koja su bila u autobusu lako povređena ili nisu povređena.

Zbog nedostatka dokaza, drugostepenom odlukom Vrhovnog suda Kosova donetom marta 2009.god. Ejupi je oslobođen.

Euleks je 2009. god. pokrenuo novu istragu, slučaj „Livadice“ vode ljudi iz kancelarije specijalnog tužioca koji su zaduženi za slučajeve ratnih zločina, ali do dana današnjeg nema osumnjičenih osim saznanja da iza ovog terorističkog akta u Livadicama nije mogla stajati samo jedna osoba.

Parastosom u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu i književnim časom, koji svake godine na ovaj dan organizuje Kulturno-prosvetna zajednica KiM i ove godine biće obeleženo 15 godina od etnički motivisanog terorističkog napada u Livadicama.

 


#   autobus   Niš ekspres   teroristi   bomba   pogibija   Podujevo   Albanac   krivično delo     pokušaj ubistva
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima