Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Шверц изузетно вредних антиквитета, свитака и кованица

rssBookmark and Share

Градина 07.01.2018. Јужна Србија Инфо

Царински службеници су 4. јануара 2018. године на улазу граничног прелаза Градина спречили покушај кријумчарења великог броја антиквитета - кованица и свитака на пергаменту написаних арапским писмом.

Шверц изузетно вредних антиквитета, свитака и кованица

Необичан случај откривен је када је око 22 часа заустављен мерцедес немачких регистарских ознака, који је ка Немачкој возио ирачки држављанин курдске националности.

Путник је цариницима рекао да осим свог пртљага не носи ништа и да се упутио у Немачку у посету болесном брату.

Цариници су се ипак одлучили да аутомобил детаљно прегледају у гаражи, али том приликом није пронађена никаква недозвољена роба. Међутим, током прегледа резервне гуме у пртљажнику возила, коришћењем уређаја за мерење густине материјала, тзв. бустера, запажена је већа густина од нормалних вредности.

Због уочених неправилности, гума је додатно прегледана на скенеру, када је анализом слике примећено да је унутрашњост резервне гуме испуњена неким сумњивим садржајем.

Путник је у том тренутку рекао да је реч о три књиге старе више од 300 година, али су цариници из унутрашњости резервне гуме извадили три пакета ушивена у платно и умотана у најлонске вреће.

У првом пакету откривено је 28 старих кованих новчића, за које се претпоставља да су од сребра и злата и 11 листова танких кожа са натписима на непознатом писму налик арапском.

Други завежљај садржао је још 12 пергамената исписаних арапским писмом, док је у трећем пронађено још 128 новчића и 11 пергаментних свитака на арапском језику

Поред необичног товара, о чијој ће вредности моћи да се каже нешто више тек након стручне експертизе, привремено је задржан и аутомобил којим су кријумчарени антиквитети транспортовани.

Коментара: 0


#   Градина   царина   кријумчарење   Гранични прелаз   нумизматика   дукати   антиквитет   свитак   кованице   пергамент
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима