Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У акцији "Армагедон" ухапшено седам особа, три са југа Србије - слали фотографије малолетних лица и видео записе порнографске садржине

rssBookmark and Share

Ниш 05.03.2024. Јужна Србија Инфо

У наставку акције "Армагедон", припадници Министарства унутрашњих послова, Управе за технику, Службе за борбу против високотехнолошког криминала, у сарадњи са полицијским управама у Београду, Нишу, Пироту и Лесковцу, а по налогу Посебног јавног тужилаштва за високотехнолошки криминал Вишег јавног тужилаштва у Београду, ухапсили су седам особа.

У акцији "Армагедон" ухапшено седам особа, три са југа Србије - слали фотографије малолетних лица и видео записе порнографске садржине

Ухапшени су због постојања основа сумње да су извршиле кривична дела приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетног лица за порнографију, искоришћавање рачунарске мреже или комуникације другим техничким средствима за извршење кривичних дела против полне слободе према малолетном лицу и полно узнемиравање.

Ухапшени су  М. Н. (1996), Л. В. (1999), Р. С. (1988), Д. Х. (1981) из Београда, М. М. (2005) из Пирота, Д.Ђ. (2000) из Лесковца и Б. В. (1966) из Ниша.

Сумња се да су они, у дужем временском периоду, коришћењем специјализованих апликација за дељење фајлова или коришћењем посебних претраживача који омогућавају прикривање локације и анонимност, као и путем друштвених мрежа са својих и лажних налога ступали у комуникацију са малолетним лицима, слали фотографије и видео- записе порнографске садржине и прибавили садржаје настале експлоатацијом малолетног лица, као и да су уговарали састанак са малолетним лицима ради сексуалног односа.

Приликом претресања станова осумњичених, увидом у рачунаре и рачунарску опрему, пронађена је велика количина видео-клипова и фотографија насталих искоришћавањем малолетних лица у порнографске сврхе, садржаји сексуалне експлоатације деце од три до четрнаест година и друге фотографије и видео-записи експлицитне злоупотребе деце у порнографске сврхе, као и поруке сексуалне садржине којима су осумњичени полно узнемиравали децу и малолетна лица.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати након чега ће, уз кривичне пријаве, бити приведени надлежном тужилаштву. 

Реализацији ове акције допринео је приступ домаћој платформи „Чувам те“, као и платформи Националног центра за несталу и експлоатисану децу (Некмек) из Сједињених Америчких Држава, која је глобални лидер у помоћи у спречавању отмица и проналажењу нестале деце и борби против сексуалне експлоатације деце на интернету, чијој платформи наша држава има директан приступ, што је јединствен случај у региону.


#   Ниш   Лесковац   Пирот   МУП РС   порнографија   фотографије   високотехнолошки криминал   Армагедон акција
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима