Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У саобраћајним незгодама нестало цело село

rssBookmark and Share

17.07.2015. Бета

У Србији је за четири године у саобраћајним незгодама погинуло 3.265 људи, већином мушкараца до 24 године, саопштила је данас Агенција за безбедност саобраћаја.
У саопштењу се наводи да млади од 20-24 године страдају и као возачи путничких аутомобила и као путници.

У саобраћајним незгодама нестало цело село

"Овакви резултати се могу довести у везу са краћом дужином возачког стажа припремљеност за учешће у саобраћају, искуство, знање, али и са ставовима, психофизичким стањем, способностима", наводи Агенција за безбедност саобраћаја.

Анализа Агенције за безбедност саобраћаја указује на то да су мушкарци много већи проблем по безбедност саобраћаја од жена. Жене чине 51 одсто укупног становништва Србије, али мушкарци чине 78 одсто погинулих у саобраћајним незгодама у Србији", наводи се у саопштењу.

Наводи се да је ризик од погибије у саобраћају три пута већи међу мушкарцима него међу женама, на шта уитиче и то што мушкарци, посебно као возачи, учествују у саобраћају више него жене.

Поред тога што учествују у већем броју саобраћајних незгода, мушкарци прву саобраћајну незгоду доживе раније у својој возачкој каријери, они су чешћи узрочници саобраћајних незгода него жене и склонији су ризичном понашању у вожњи, посебно по прекорачењу дозвољене брзине, наводи се у саопштењу.

Мушкарци су више изложени ризику од судара при великој брзини, а жене сударима који произилазе из лоше процене ситуације у саобраћају.

"Жене у просеку учине мање саобраћајних прекршаја и учествују у мањем броју саобраћајних незгода од мушкараца. Мушкарци чине 81 одсто свих младих погинулих у саобраћајним незгодама у Србији. Ризик страдања у саобраћају је четири пута већи за младе мушкарце него за младе жене. Мушкарци су у саобраћајним незгодама највише гинули као возачи путничког аутомобила (31%), а жене у својству пешака (43%) и путника у путничком аутомобилу (36%)", резултат је истраживања.

Сваки четврти погинули учесник у саобраћају је лице старије од 65 година.

"Старији од 65 година имају за 50% већу вероватноћу да доживе саобраћајну незгоду у којој ће смртно страдати, од просечног ризика за остатак становништва у Србији. Старији од 65 година највише смртно страдају у својству пешака", пише у анализи.

Овакви подаци се могу довести у везу са опадањем психомоторних способности старијих лица, али и с чињеницом да су приликом оваквих врста судара најслабије заштићени.

Уз то, старији људи више гину у саобраћају као бициклисти, него као возачи аутомобила, показало је истраживање.


#   саобраћајна незгода   статистика   настрадали   Агенција за безбедност саобраћаја
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима