Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ухапшено више особа осумњичених за крађу идентитета Андреја Вучића

Bookmark and Share

10.04.2015. РТС, Јужна Србија Инфо

Полиција је ухапсила више особа осумњичених за крађу идентитета Андреја Вучића, сазнаје РТС у МУП-у. Спроведена акција сузбијања финансијског криминала у неколико градова у којој је ухапшено око 15 особа.

РТС-илустрација
РТС-илустрација

Међу приведенима су и осумњичени за крађу идентитета Андреја Вучића. Они су тренутно на саслушањима у полицији, после чега ће бити донета одлука о задржавању.

Међу осталима, реч је и о истрази случаја у којем је лична карта са подацима брата српског премијера коришћена за регистровање фантомског предузећа "Асомакум".

Питање пословања тог предузећа покренуто је прошле јесени у Скупштини Србије, покренуо га је посланик Нове странке Зоран Живковић.

Премијер Александар Вучић је након тога рекао да је његовом брату украден идентитет, а министар унутрашњих послова Небојша Стефановић да је полиција "непобитно утврдила" да је било фалсификовања личне карте Андреја Вучића.

Стефановић је на седници скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове рекао да су графолози "непобитно утврдили" да је фалсификован Вучићев потпис, али и да постоји разлика у слици и серијским бројевима на личној карти.

Спорно предузеће је основано 2010, а као оснивач и власник водио се Андреј Вучић, а 2011. рачун ове фирме блокиран је због дуга од 20 милиона динара.

У октобру прошле године Пореска управа је саопштила да су пре неколико година одређена лица, користећи лажну личну карту, отворила "фантомску фирму" на име Андреја Вучића и да је још 2010. утврђено да брат актуелног премијера са тим нема никакве везе.

Сектор Пореске полиције је у вези са том фирмом и тим случајем, у децембру 2010. позвао Андреја Вучића, који је тада као грађанин дао изјаву да са том фирмом није повезан.

Истрагом и провером пословања фирме, утврђено је да је да је та фирма основана лажном личном картом, а на основу поређења са правом личном картом Андреја Вучића, установљено је да је у питању фалсификат - фотографија није идентична, печат МУП-а, потпис, број личне карте и пријава пребивалишта.

Како је објаснио тадашњи директор Пореске управе Марко Маринковић, реч је о фалсификату на старом обрасцу личне карте и да је у питању фантомско предузеће које је циљано основано ради злоупотребе у привредном пословању.

Фирма је регистрована у Агенцији за привредне регистре (АПР), а служила је као "проточни бојлер" за друге фирме одакле је извлачен новац за нелегалну привредну активност.

Пореска полиција је неколико месеци касније, у фебруару 2011, сачинила службену белешку да се та фирма "због фалсификата не може довести у везу са Андрејем Вучићем, јер је основана посредством лажне личне карте.


#   полиција   хапшење   Александар Вучић   Небојша Стефановић   Пореска управа   истрага   лична карта   Андреј Вучић   крађа идентитета   Пореска полиција   личне карте   Зоран Живковић
@avucic @nesastefanovic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима