Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Именом и презименом: Ово су жандарми-криминалци из Ниша

rssBookmark and Share

01.12.2013. Стефан Радовић

У Жандармерији има око 60 припадника којима се суди или су под кривичним истрагама, преткривичним поступцима и проверама. Само у нишком одреду 17 жандарма се сумњичи за кривична дела принуде и присиле, затим што нису реаговали на кршење прописа и закона или што су директно учествовали у злоупотреби материјалних средстава одреда.

Именом и презименом: Ово су жандарми-криминалци из Ниша

Извор „Блица” наводи да је тих 60 жандарма повезано са криминалом, дрогом, да су ухваћени у разбојништву, али чак и у провалама киоска.

- Нико од њих не би смео да буде у полицији. Жандармерији недостаје озбиљно прочишћавање редова - каже наш саговорник.

У врху полиције кажу да унутрашња контрола треба што пре да обави провере свих нишких жандарма за које постоји сумња да су укључени у криминалне радње. Како је пре два дана најавио министар полиције Ивица Дачић, почетком наредне недеље требало би да се провере и друге јединице и њихове организационе структуре, као и појединци.
Момчило Видојевић, председник Независног полицијског синдиката, каже за „Блиц”.

- Није јасно зашто Александар Раичић није одмах суспендован ако је праћен неко време и тада се открило шта је све радио. Ако полиција не може да докаже у својим редовима да је неко криминалац, шта онда да очекују грађани. Највећа одговорност је на влади и министру. Сектор унутрашње контроле не треба да чека одобрење министра да поднесе кривичну пријаву - каже Видојевић.

На основно питање зашто се криминалци ефикасније не избацују из редова ове елитне јединице, одговор звучи готово невероватно: Полицајац може бити избачен из полиције тек када буде осуђен на безусловну казну затвора дужу од шест месеци, а суспендован тек када је против њега покренута тужилачка истрага или дисциплински поступак.

Видојевић напомиње да је највећи проблем што није урађена коренита реформа МУП-а.

- Селективно се запошљава и напредује, јер није направљен систем. Најважније су и даље рођачке и политичке везе. Ми указујемо на проблеме, подносимо кривичне пријаве, али без корените реформе ништа се неће променити.

Полицајац не може да буде

-Ко је осуђиван због кривичних дела које се гони по службеној дужности
-Ко је осуђиван на безусловну казну затвора у трајању дужем од три месеца
-Против кога се води кривични поступак за кривично дело које се гони по службеној дужности
-Коме је служба у државном органу или правном лицу са јавним овлашћењима престала због -тешке повреде службене дужности правоснажном одлуком.

Нишки жандарми под истрагом

Драган Дикић
Веселин Миличковић, потпуковник
Срђан Коцић, мајор
Иван Петковић
Дејан Миленковић
Ненад Максимовић
Љубиша Пузовић
Милош Митић
Данило Пауновић
Срба Илић
Александар Илић
Дејан Николић
Никица Ристић
Милош Савић
Мирослав Рајић
Милан Јовановић
Бојан Цветковић

Коментара: 0


#   полиција   синдикат   жандармерија   криминал   Ивица Дачић   Милан Јовановић   Милош Савић   Бојан Цветковић   Александар Раичић   Срба Илић   дисциплински поступак   Никица Ристић   Иван Петковић   Момчило Видојевић   кривичне пријаве   кривични поступак   Александар Илић   кривично дело   Милош Митић
@DacicIvica @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима