Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Imenom i prezimenom: Ovo su žandarmi-kriminalci iz Niša

rssBookmark and Share

01.12.2013. Stefan Radović

U Žandarmeriji ima oko 60 pripadnika kojima se sudi ili su pod krivičnim istragama, pretkrivičnim postupcima i proverama. Samo u niškom odredu 17 žandarma se sumnjiči za krivična dela prinude i prisile, zatim što nisu reagovali na kršenje propisa i zakona ili što su direktno učestvovali u zloupotrebi materijalnih sredstava odreda.

Imenom i prezimenom: Ovo su žandarmi-kriminalci iz Niša

Izvor „Blica” navodi da je tih 60 žandarma povezano sa kriminalom, drogom, da su uhvaćeni u razbojništvu, ali čak i u provalama kioska.

- Niko od njih ne bi smeo da bude u policiji. Žandarmeriji nedostaje ozbiljno pročišćavanje redova - kaže naš sagovornik.

U vrhu policije kažu da unutrašnja kontrola treba što pre da obavi provere svih niških žandarma za koje postoji sumnja da su uključeni u kriminalne radnje. Kako je pre dva dana najavio ministar policije Ivica Dačić, početkom naredne nedelje trebalo bi da se provere i druge jedinice i njihove organizacione strukture, kao i pojedinci.
Momčilo Vidojević, predsednik Nezavisnog policijskog sindikata, kaže za „Blic”.

- Nije jasno zašto Aleksandar Raičić nije odmah suspendovan ako je praćen neko vreme i tada se otkrilo šta je sve radio. Ako policija ne može da dokaže u svojim redovima da je neko kriminalac, šta onda da očekuju građani. Najveća odgovornost je na vladi i ministru. Sektor unutrašnje kontrole ne treba da čeka odobrenje ministra da podnese krivičnu prijavu - kaže Vidojević.

Na osnovno pitanje zašto se kriminalci efikasnije ne izbacuju iz redova ove elitne jedinice, odgovor zvuči gotovo neverovatno: Policajac može biti izbačen iz policije tek kada bude osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora dužu od šest meseci, a suspendovan tek kada je protiv njega pokrenuta tužilačka istraga ili disciplinski postupak.

Vidojević napominje da je najveći problem što nije urađena korenita reforma MUP-a.

- Selektivno se zapošljava i napreduje, jer nije napravljen sistem. Najvažnije su i dalje rođačke i političke veze. Mi ukazujemo na probleme, podnosimo krivične prijave, ali bez korenite reforme ništa se neće promeniti.

Policajac ne može da bude

-Ko je osuđivan zbog krivičnih dela koje se goni po službenoj dužnosti
-Ko je osuđivan na bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju dužem od tri meseca
-Protiv koga se vodi krivični postupak za krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti
-Kome je služba u državnom organu ili pravnom licu sa javnim ovlašćenjima prestala zbog -teške povrede službene dužnosti pravosnažnom odlukom.

Niški žandarmi pod istragom

Dragan Dikić
Veselin Miličković, potpukovnik
Srđan Kocić, major
Ivan Petković
Dejan Milenković
Nenad Maksimović
Ljubiša Puzović
Miloš Mitić
Danilo Paunović
Srba Ilić
Aleksandar Ilić
Dejan Nikolić
Nikica Ristić
Miloš Savić
Miroslav Rajić
Milan Jovanović
Bojan Cvetković


#   policija   sindikat   žandarmerija   kriminal   Ivica Dačić   Milan Jovanović   Miloš Savić   Bojan Cvetković   Aleksandar Raičić   Srba Ilić   disciplinski postupak   Nikica Ristić   Ivan Petković   Momčilo Vidojević   krivične prijave   krivični postupak   Aleksandar Ilić   krivično delo   Miloš Mitić
@DacicIvica @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima