Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Žandarmi diluju drogu, pljačkaju, tuku i ubijaju!

rssBookmark and Share

16.01.2015. Telegraf

Pripadnici najletinije policijske jedinice, umesto da štite zakon, oni rade suprotno, a u tome prednjači Žandarmerija u Nišu

Nišlije koje ubijaju boga u nama
Nišlije koje ubijaju boga u nama

Pripadnici organa reda, odnosno Žandarmerije, bi trebalo da štite zakon, međutim, oni rade upravo suprotno. Zbog jučerašnjeg hapšenja pripadnika Žandarmerije, opet su se pokrenule priče o doskorašnjim kriminalnim radnjama koje su vršene od strane pripadnika elitnih jedinica.

Šef tima u Trećoj četi novosadskog odreda Žandarmerije, Saša Miljalkov (45), uhapšen je juče nakon što je oko podneva opljačkao poštu u Bačkoj Palanci.

Međutim, ovo je samo vrh ledenog brega kada je reč o kriminalnim radnjama koji su problem Žandarmerije. U kršenje zakona je uključeno sve, od reketiranja, trgovine drogom, pa sve do ubistava, a u prelascima s one strane zakona nesumnjivo prednjače pripadnici niškog odreda Žandarmerije, piše Srbijadanas.

Zbog ubistva Vlastimira Nalića (25), u novembru 2013. godine, uhapšen je pripadnik Odreda Žandarmerije u Nišu Aleksandar Raičić (26). Ovaj niški žandarm je, navodno, dilovao kokain za Nalića i ostao mu dužan oko 2.000 evra, i kada je došlo do svađe Raičić je ispucao nekoliko metaka u Vlastimira.

Ipak, ovo nije jedino zlodelo koje se dogodilo u ovim krugovima. Naime, Stanko Stojanović je prošle godine osuđen na šest godina zatvora zbog pokušaja ubistva jer je u oktobru 2013. godine pucao u automobil Ane Drenić iz Niša jer je sporo vozila(!?). On je bio besan jer se njen automobil isprečio ispred njegovog na kružnom toku na Bulevaru Dvanestog februara u Nišu.

Stojanović je izvukao službenii pištolj marke CZ 99 i pogodio devojku u levo rame, a tom prilikom joj je život spasila metalna lajsna na prozoru automobila od koje je metak rikošetirao, odnosno promenio putanju.

Pripadnik kraljevačkog odreda Žandarmerije Aleksandar Krstić (34) osuđen je na 40 godina zbog dvostrukog ubistva koje je na suđenju priznao i rekao da je zapalio dvojicu mladića iz Jagodine, Srđana Tomića (28) i Aleksandra Nedeljkovića (29). Zločin se dogodio jula 2013. godine u selu Ratkovac, a motiv je bio navodno dugovanje žandarma ubijenom Nedeljkovića u iznosu od 7.000 evra.

Krivična dela se nastavljaju, pa je tako na mitingu podrške Radovanu Karadžiću 2008. godine brutalno pretučen Ranka Panića, nakon čega je ovaj preminuo u Urgentnom centru, a istraga oko krivca za njegovu smrt je trajala punih šest godina i uhapšen je pripadnik, pogađate, niškog odreda Žandarmerije, Nikica Ristić (39).

Prošle godine je veliku pažnju medija privukao slučaj prebijanja Andreja Vučića, brata premijera Aleksandra Vučića, i Predraga Malog, brata gradonačelnika Beograda Siniše Malog, koje je pratilo vojno obezbeđenje. Ono se odigralo za vreme održavanja gej parade 28. septembra u Beugradu, kada su pripadnici niškog odreda Žandarmerije odbili da ih propuste, a nesuglasice su kulminirale tako što su oni počeli da tuku pendrecima Vučića, Malog i pripadnike vojne policije iz njihove pratnje.

Prema pisanju medija, žandarm Predrag Mitrović poznatiji kao Fleka, koji je zadao udarac Andreju Vučiću po leđima, predvodnik je grupe koja organizuje obezbeđenje po klubovima u Nišu i Prokuplju, a bavi se iskopavanjem zlata. Navodno, on je deo grupe koja iskopava zlato kod Gamzigradske banje, a pod izgovorom održavanja vežbi, kopaju i po privatnim posedima.

Sve ovo nije moglo da prođe i bez seks afere komadanta niške Žandarmerije. Naime, šef jedinice Senad Koštić je dospeo u žižu javnosti kada se otkrilo da je 2011. godine seksualno uznemiravao koleginicu, vodnicu Žandarmerije Tatjanu Momčilović, zbog čega je naredne godine kažnjen sa tromesečnim smanjenjem plate. Nakon što je ona konkurisala na višu poziciju, on je njeno unapređenje uslovljavao intimnim susretom sa njo, Koštić je krajem prošle godine smenjen sa mesta komandanta Niške žandarmerije.

U oktobru 2014. godine, objavljen je podatak da je bezbednosnom proverom 2.000 pripadnika Žandarmerije utvrđeno da su podnošene krivične prijave protiv najmanje 100 pripadnika Žandarmerije. Polovina žandarma koji imaju krivični dosije, prema proverama MUP-a, nisu okarakterisani kao ozbiljan bezbednosni sistem, jer je reč o osobama protiv kojih su rpijave podnošene zbog saobraćaja.

Međutim, to može biti pod velikim znakom pitanja, jer krivične prijave zbog saobraćaja podnose uglavnom zbog izazivanja saobraćajnih nesreća, pa bi bilo potrebno utvrditi da li su te nesreće izazvane zbog bahate vožnje.

Druga polovina žandarma je okarakterisana kao problematična.

Kako je tada rečeno u MUP-u, postoje i oni koji nemaju krivični dosije, koji su po zakonu čisti, ali koji su incidentne osobe sa sumnjivim kontaktima, pa potencijalno predstavljaju čak i veći bezbednosni rizik.

MUP je tada saopštio da su popisani svi sa problematičnom biografijom u Žandarmeriji, i da će uslediti nova sistematizacija radnih mesta i strogo određena njihova zaduženja. Do tada, ostaje nam da i to sačekamo.

 

Komentara: 1


#   seks   afera   droga   MUP RS   žandarmerija   kriminal   ubistvo   Aleksandar Raičić   reketiranje   Andrej Vučić   Senad Koštić   Ana Drenić   Stanko Stojanović   Nikica Ristić   Predrag Mitrović   krivične prijave   Aleksandar Krstić
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Slavkic Jeknicc Guslar, 07.02.2015.:
    HOĆEMO NAZIV ULICE U ZNAK SEĆANjA NA UBIJENOG ŽANDARMA STEVANA SINĆELIĆA PETICIJU POTPIŠITE OVDE

    Hoćemo naziv ulice u znak sećanja na žandarma Stevana Sinđelića!
    http://www.peticije24.com/stevansindjelic


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}