Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Изградите нам пут и враћамо се на Радан планину

rssBookmark and Share

Прокупље 03.08.2012. Izvor : RTS |

Док се природни потенцијали Радан планине са куршумлијске стране годинама користе као део бањске, планинске и ловне туристичке понуде, на само неколико километара, са прокупачке стране, слика је потпуно другачија.

Изградите нам пут и враћамо се на Радан планину

До крушевичког краја, на прокупачкој страни Радан планине, која као и она куршумлијска, обилује свим врстама вода и могућностима за развој сеоског туризма и производњу здраве хране, због десетак километара макадамског пута, једва се долази.

Пензионерка Слободанка Попарић, као и већина њених комшија, после првих јесењих киша напушта родно село Товрљане, иако би се ту, каже, радо трајно настанила.

"Немамо пута, а многи би се људи вратили, поготово пензионери, да преживе и помогну својој деци", каже Слободанка Попарић.

Слободанкин брат Мирослав, и поред проблема са прилазним путем, саградио је нову кућу. Каже да би многи учинили то исто да није изостала помоћ локалне управе, пре свега у изградњи путева.

Мештани су недавно сами изградили мали мост, решивши на тај начин вишедеценијски проблем неколико заселака.

"Нико није хтео да нам помогне", наглашава Радета Шмигић из Товрљана. "Неколико пута смо се обраћали општини Прокупље. Обећавали су стално, али нам ништа нису дали."

Мост је у великој мери олакшао свакодневни посао поштару Славољубу Сретковићу.
"До сада сам морао, када је велика вода, да остављам мотор, па онда пешице. Не само да остављам мотор већ да се преко дрвећа пењем и некако прелазим реку."

Нетакнута, живописна природа Радан планине са до сада готово неискоришћеним водним и земљишним ресурсима, сврстава овај крај у потенцијално веома атрактивно подручје, због чега становници овог села не губе наду да ће и држава помоћи.

"Пут нам је жила куцавица", наглашава Илија Шмигић. "Овде би се живело као у рају, само кад бисмо имали пут, да може да нам дође подмладак и верујем да би се тада многи вратили да раде на земљи."

У општини Прокупље негирају да су се до сада, како кажу мештани Товрљана, понашали по оној народној: Далеко од очију, далеко од срца.

"Знамо проблеме мештана Месне заједнице Товрљане", каже Славиша Момчиловић, директор Службе месних заједница. "Међутим, за неко трајније решење као што је асфалтирање пута, општина Прокупље тренутно нема средстава."

За последњих неколико деценија број становника у овом делу општине Прокупље смањен је за више од десет пута. Села крушевичког краја, међу њима и Товрљане, оживе само током лета, док је сталних становника тек неколико десетина.


#   Прокупље   Радан   Општина Прокупље   Славиша Момчиловић   месне заједнице
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима