Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Izgradite nam put i vraćamo se na Radan planinu

rssBookmark and Share

Prokuplje 03.08.2012. Izvor : RTS |

Dok se prirodni potencijali Radan planine sa kuršumlijske strane godinama koriste kao deo banjske, planinske i lovne turističke ponude, na samo nekoliko kilometara, sa prokupačke strane, slika je potpuno drugačija.

Izgradite nam put i vraćamo se na Radan planinu

Do kruševičkog kraja, na prokupačkoj strani Radan planine, koja kao i ona kuršumlijska, obiluje svim vrstama voda i mogućnostima za razvoj seoskog turizma i proizvodnju zdrave hrane, zbog desetak kilometara makadamskog puta, jedva se dolazi.

Penzionerka Slobodanka Poparić, kao i većina njenih komšija, posle prvih jesenjih kiša napušta rodno selo Tovrljane, iako bi se tu, kaže, rado trajno nastanila.

"Nemamo puta, a mnogi bi se ljudi vratili, pogotovo penzioneri, da prežive i pomognu svojoj deci", kaže Slobodanka Poparić.

Slobodankin brat Miroslav, i pored problema sa prilaznim putem, sagradio je novu kuću. Kaže da bi mnogi učinili to isto da nije izostala pomoć lokalne uprave, pre svega u izgradnji puteva.

Meštani su nedavno sami izgradili mali most, rešivši na taj način višedecenijski problem nekoliko zaselaka.

"Niko nije hteo da nam pomogne", naglašava Radeta Šmigić iz Tovrljana. "Nekoliko puta smo se obraćali opštini Prokuplje. Obećavali su stalno, ali nam ništa nisu dali."

Most je u velikoj meri olakšao svakodnevni posao poštaru Slavoljubu Sretkoviću.
"Do sada sam morao, kada je velika voda, da ostavljam motor, pa onda pešice. Ne samo da ostavljam motor već da se preko drveća penjem i nekako prelazim reku."

Netaknuta, živopisna priroda Radan planine sa do sada gotovo neiskorišćenim vodnim i zemljišnim resursima, svrstava ovaj kraj u potencijalno veoma atraktivno područje, zbog čega stanovnici ovog sela ne gube nadu da će i država pomoći.

"Put nam je žila kucavica", naglašava Ilija Šmigić. "Ovde bi se živelo kao u raju, samo kad bismo imali put, da može da nam dođe podmladak i verujem da bi se tada mnogi vratili da rade na zemlji."

U opštini Prokuplje negiraju da su se do sada, kako kažu meštani Tovrljana, ponašali po onoj narodnoj: Daleko od očiju, daleko od srca.

"Znamo probleme meštana Mesne zajednice Tovrljane", kaže Slaviša Momčilović, direktor Službe mesnih zajednica. "Međutim, za neko trajnije rešenje kao što je asfaltiranje puta, opština Prokuplje trenutno nema sredstava."

Za poslednjih nekoliko decenija broj stanovnika u ovom delu opštine Prokuplje smanjen je za više od deset puta. Sela kruševičkog kraja, među njima i Tovrljane, ožive samo tokom leta, dok je stalnih stanovnika tek nekoliko desetina.


#   Prokuplje   Radan   Opština Prokuplje   Slaviša Momčilović   mesne zajednice
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima