Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Кон: Почело пуњење болница, број новозаражених ће се повећати

Bookmark and Share

22.07.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон каже за РТС да је већ почело пуњење болница, као и да ће се повећавати број новозаражених. Не можемо дочекати четвороцифрене бројеве са истим мерама које имамо сада и то мора сваком да буде јасно, поручује Кон.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Истиче да је етички потпуно неприхватљиво да здравствени радник не буде вакцинисан у оваквој ситуацији. Наводи и да чекање и премишљање око вакцинације постаје опасно.

Предраг Кон је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, навео да се епидемиолошка ситуација јасно погоршава, с тим што је још увек релативно мирно.

"Број оних који су у болницама је у односу на неки период раније још увек мали, али ће се то мењати и почеће пуњење болница. То је заправо већ и почело", додао је Кон.

Указао је да ће се повећати и број дневно откривених случајева заразе, као и да се то дешава и у још 20 земаља Европе, а најизраженије је у Британији.

"Не чека се ништа, мере су на снази, треба само да се спроводе и да се поштују. Искуство нам ништа не значи ако се и даље понашамо као да смо без искуства", поручује Кон.

Морамо да схватимо – ако се на вакцинишемо онда ћемо имати борбу са овим још јако дуго, наглашава Кон.

Истакао је да постоје неки подаци који сада узнемирују и који показују да у земљама које су високо вакцинисане се појављује број оних који су хоспитализовани, а да су вакцинисани.

"То је последица тога што долази до пробоја имунитета и код вакцинисаних. Они имају далеко блажу клиничку слику, али се дешава. Чекање и премишљање око вакцинације постаје опасно, јер ће се продужити све ово. Невакцинисање младих директно наставља даље ову пандемију", каже Кон.

Када је реч о трећој дози вакцине, каже да се већ дуже време прича о томе.

"То ће се заиста и догодити, очекујемо да се то догоди и код нас. Да ли ћемо имати ограничења временског трајања да на тај начин решавамо тај проблем или ће се дати препорука – видећемо. У сваком случају то је на дневном реду врло брзо и мораће се донети неко решење", навео је Кон.

"Етички потпуно неприхватљиво да здравствени радник не буде вакцинисан"

Говорећи о обавезној вакцинацији медицинских радника, истиче да је заустављена и вакцинација здравствених радника и додао да је око 50 одсто њих вакцинисано.

"Оно што је битно је да се и ту међу млађима и поготову женским особама јавио отпор због страха од једне тешке заблуде да вакцина може утицати на способност рађања. То никакве везе нема са истином. То је један од основних разлога зашто је то успорено у том медицинском сектору", нагласио је Кон.

Истиче да је етички потпуно неприхватљиво да здравствени радник не буде вакцинисан у оваквој ситуацији. "Не само због себе, него због потенцијалне опасности за своје пацијенте", поручује Кон.

Категорија која дефинитивно јесте на зачељу су млади узраста између 18 и 30 година. На питање какав је план Кризног штаба, како планира да мотивише ову категорију, Кон каже да је стратегија да се нешто мора пресећи и да се јасно мора рећи да није истина да је вакцина штетнија од ковида, што мисли 62 одсто младих.

Ми имамо проблем неких уставних ограничења, каже Кон и додаје да етика јавног здравља има врло јасне принципе.

Навео је пример поплава у Обреновцу када је принцип слободе кретања морао бити нарушен и било је забрањено људима да се враћају у Обреновац док се није извршила санација.

"То је ради заштите здравља и здравствене безбедности било неопходно. Такве ситуције у јавном здрављу постоје и постоји етика јавног здравља", каже Кон.

Нагласио је да уставна ограничења треба да се преиспитају и да се до краја размотри шта је то што је обавезујуће и шта је обавезно законом. Етичка обавеза је многим лекарима много снажнија него било шта друго, поручује Кон.

"Немам ништа против мотивације стварањем лагодности за оне који су вакцинисани"

Говорећи о мерама стимулације за вакцинацију и најављеној лутрији за вакцинисане, Кон каже да је свака стимулација прихватљива.

"Ја немам апсолутно ништа против тога да се на други начин мотивишу они који не желе да се вакцинишу, а то је стварањем одређених лагодности за оне који су вакцинисани. То има етичко оправдање, јер када се праве одређени скупови као што су фестивали, славља водите рачуна да су ту само заштићени људи", рекао је Кон.

Указао је да ту не могу да имају приступ невакцинисани или ако имају приступ да морају да буду стално са маскама.

"Морално је значајно схватити да нико нема права никога да заражава у овој земљи", нагласио је Кон.

"Ми се нисмо прославили са поштовањем мера у читавом овом периоду. Ко сноси одговорност? Носи свакако и власт и они који не поштују мере. Извесност неке казне је нешто што би требало да буде приоритет", рекао је Кон.

На питање очекује ли се 1. августа пооштравање мера, Кон каже да се није одустало ни од чега и да је ствар у томе постоји ли воља или нема воље.

"Видећемо, 1. августа ће бити другачија ситуација и биће већи бројеви и даље ће се нажалост повећавати. Не можемо дочекати четвороцифрене бројеве са истим мерама које имамо сада и то мора сваком да буде јасно", закључио је Кон.


#   привремене мере   Коронавирус   Предраг Кон   ковид вакцина
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима