Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Др Кон: Лакше се дише, нови удар вируса могућ за десетак дана

Bookmark and Share

16.11.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Доктор Предраг Кон, епидемиолог и члан Кризног штаба, каже за РТС да су увођење ковид пропусница и продужен школски распуст дали резултате, па се сада "мало лакше дише", али да без вакцинације, као дугорочног решења, нема изласка из епидемије.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Епидемиолог Предраг Кон каже да се епидемијска кривуља јесте спустила, да је тешка ситуација нешто попустила и да се у овом тренутку "мало лакше дише".

"Од момента увођења продуженог распуста истовремено са увођењем ковид пропусница, без обзира на то што не важе 24 сата, те две мере су ишле заједно и очекивано дале резултат, што можемо видети на основу праћења у структури позитивних на коронавирус", истиче доктор Кон.

Наводи да се удео позитивних предшколског и школског узраста смањио са 18 на 13 одсто, за само недељу дана.

Доктор Кон каже да су неке мере могле да буду уведене раније, али неке и нису.

"Што се тиче ковид пропусница, ми смо о томе причали и раније. Градски завод за јавно здравље је послао предлог још у априлу. У јуну се већ озбиљно говорило о томе, али нису усвојене и не вреди се враћати назад", истиче Кон.

Што се тиче школа, сматра да није могло да се реагује раније јер је неопходно да школски систем ради.

"Направљена је читава шема и модели понашања и они су функционисали. У једном одређеном тренутку било је правовремено да се спроведе ова мера и она је свакако утицала", истиче доктор Кон.

Наглашава да медицински део кризног штаба инсистира на још ригорознијим мерама, али да се ситуација мења.

"Школе су сада кренуле са радом, па ће за десетак дана поново кренути циркулација вируса у школама и повећаће се број заражених, али је питање да ли ће се повећати до нивоа какав је био", каже доктор Кон.

"Вакцинација апсолутно на првом месту"

Доктор Кон упозорава и да за десетак дана можемо очекивати да пристигне и удар из Западне Европе.

"Имамо ову недељу током које ће бројеви падати, а онда може да се очекује следеће недеље да се тај пад успори. Процењивање зависи и од тога како ће вирус почети да циркулише у школама", објашњава доктор Кон.

Истиче да следи и низ епидемиолошки неповољних догађаја - "црни петак", славе, прославе Нове године...

"Реалност је да се спустимо на око 2.000 заражених дневно, али да се на том нивоу задржимо дуго јер саме мере обезбеђују пад. Без вакцинације, као дуготрајног решења, ми из овога нећемо изаћи. Зато је вакцинација апсолутно на првом месту", наглашава доктор Кон.

Каже да давање треће дозе вакцине није више само појачање заштите, већ и успоравање ширења вируса.

"Оптимиста сам за следећу годину и надам се да вирус неће више да се мења. Не види се нека нова варијанта, али она може да се појави већ колико сутра. Ипак, неће да се прошири тако брзо. Без обзира што вакцина није ефикасна као што је била за прву варијанту, сасвим је довољна да сузбије ову епидемију. Проблем је што не може читав свет да се вакцинише и вратиће нам се поново нека мутирана варијанта, али касније", процењује доктор Кон.


#   Коронавирус   Предраг Кон   ковид вакцина
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима